Agris.cz - agrární portál

ASZ: Dotace za škody způsobených suchem neřeší nic

28. 6. 2000 | ČTK

ASZ: Dotace za škody zpusobených suchem nereší nic

Samotná dotace 200 milionu za škody zpusobené zemedelcum letošním suchem, kterou uvolní ministerstvo zemedelství, nereší vubec nic. Rekl to místopredseda Asociace soukromých zemedelcu (ASZ) Jan Miller. Celá vec se musí hodnotit dohromady s cástkou, kterou by mela uvolnit vláda, dodal.

Uvolnení dotace oznámil ministr zemedelství Jan Fencl na jednání Svazu zemedelských družstev a spolecností. Také predseda Odborového svazu pracovníku zemedelství a výživy Cech a Moravy Bohumír Dufek uvedl, že prestože ocenuje snahu ministerstva uvolnit ze svého rozpoctu co nejvíce penez, postrádá údaj o cástce, kterou bude Fencl požadovat po vláde. V prípade, že se nenajdou další peníze ve státním rozpoctu, mel by stát vydat dluhopisy minimálne ve výši dvou miliard korun.

Uvedených 3780 korun na hektar zaoraných porostu totiž podle Dufka pokryje tretinu nákladu. MZe by melo do konce tohoto týdne specifikovat kdo, a za jakých podmínek obdrží první úhrady v kategorii zaorávek a likvidace porostu. Zároven hledá další prostredky na úhradu již vycíslených škod s tím, že detailní analýza celkových škod zpusobených suchem bude k dispozici až po skoncené sklizni.


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 05:46