Agris.cz - agrární portál

ČR má předpoklady pro vývoz brambor do EU

28. 6. 2000 | ČTK

Česká republika má všechny předpoklady, aby splnila fytosanitární podmínky, které zabraňují vývozu českých brambor do EU. Na tiskové konferenci to řekl předseda Ústředního bramborářského svazu ČR František Novák.

"V ČR se od poslední kontroly expertů EU před čtyřmi roky zlepšila kapacita a vybavení laboratoří na kontrolu vzorků brambor, došlo k lepšímu proškolení lidí a Státní rostlinolékařské správě se daří kontrolovat nejen export ale i dovoz brambor v rámci ČR," dodal. Stálý fytosanitární výbor EU, který je zodpovědný za kontrolu fytosanitárních opatření, by měl v dohledné době v irském Dublinu jednat o současném stavu v oblasti brambor v České republice. Na základě těchto jednání by se do ČR měla vypravit mise expertů EU, aby zkontrolovala pokrok, který ČR dosáhla v boji proti bakteriální kroužkovitosti. Pokud bude výsledek mise příznivý, potom minimálně dvě členské země EU musí požádat evropskou komisi o udělení výjimky České republice pro vývoz brambor do EU, doplnil předseda. Novák předpokládá, že komise expertů EU by se mohla v České republice objevit do konce tohoto roku.


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.05.2024 18:01