Agris.cz - agrární portál

SZDS bude dál prosazovat novelu transformačního zákona

28. 6. 2000 | ČTK

Projednání novely tzv. transformačního zákona č.42/1992 Sb. s ústavními činiteli tak, aby bylo možné vypořádání podílů nečlenů družstev majetkem, a aby toto vypořádání bylo daňově zvýhodněné, bude dále prosazovat Svaz zemědělských družstev a společností. ČTK to řekl po zasedání výboru a kontrolní komise SZDS ve Větrném Jeníkově předseda svazu Miroslav Jirovský.

Vedení svazu bylo dále pověřeno jednáním s ministerstvem zemědělství o urychleném vyplacení kompenzací zemědělcům postiženým suchem a dopracováním návrhu systému podpor a dotací pro rok 2001. SZDS ke Zprávě o stavu zemědělství ČR v roce 1999 konstatuje, že zpráva dostatečně nereflektuje krizovou situaci v zemědělství a potřeby tohoto odvětí. Svaz předpokládal v této oblasti větší provázanost mezi programovým prohlášením vlády, Koncepcí agrární politiky a právě Zprávou o stavu zemědělství v ČR za rok 1999. Ve zprávě představenstva zaznělo, že předběžné úvahy o letošní úrodě obilovin kalkulují s celkovou sklizní těsně na hranici šesti milionů tun, což by bylo o 0,7 milionu tun méně než loni. Produkce mléka se za prvních pět měsíců i přes snížený stav dojnic o zhruba 30 tisíc kusů zvýšila na 1,034 miliardy litrů,což znamená nárůst o 1,7 milionu litrů. Na trhu s masem roste cena jatečných prasat a v červnu se očekává další růst až na 38 korun za kilogram živé váhy. U jatečného skotu se cena od začátku roku výrazně neměnila a žádný výraznější pohyb cen se v tomto měsíci neočekává.

SZDS vyslovil nespokojenost s postupem ministerstva zemědělství při přípravě pravidel a zásad podpůrných programů a dotací pro rok 2001 a další období. Vyslovil nesouhlas i se zásadami regulace trhu potravinářské pšenice ze sklizně 2000. Za hlavní nedostatek považuje, že SFTR nestanovil pro nákup konečnou cenu, nýbrž jen zálohu. Naopak oceňuje snahu MZe při prosazení návrhu zákona o státním intervenčním fondu.


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 02:43