Agris.cz - agrární portál

MZe představilo návrh dotací pro rok 2001

28. 6. 2000 | ČTK

První návrh ministerstva zemědělství na dotační politiku pro zemědělský sektor v roce 2001 předložil k debatě odborné veřejnosti na zasedání SZDS ministr zemědělství Jan Fencl. Dotační politika pro rok 2001 by využívala při rozdělování zdrojů do zemědělství intervenční fond, nařízení vlády k podpoře mimoprodukčních funkcí zemědělství, Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond a přímé podpory.

Podle návrhu dotační politiky pro rok 2001 jsou nově vymezeny znevýhodněné oblasti, tzv. LFA (less favourite areas), které zohledňují nadmořskou výšku, stupeň svahovitosti a nahrazují tak členění půdy podle bonity. V návaznosti na LFA by byl zrušen bodový systém hodnocení a podpory by byly přímo ohodnoceny finanční částkou. Základní dotační podpora orné půdy by byla podmíněna uvedením pěti až deseti procent orné půdy do klidu. Zemědělec by měl mít na výběr, zda na půdě bude pěstovat tržní produkci nepotravinářského užití nebo půdu ošetří "zeleným hnojivem". Dále by došlo ke snížení základní podpory údržby trvale travnatých povrchů (TTP), přičemž tato podpora by se transformovala do vyrovnávacího příplatku za hospodaření v LFA. Návrh nepočítá s vyplácením podobného příplatku při snížení zaornění u orné půdy. Pokud by zemědělec udržoval TTP pastvou hospodářských zvířat, získal by o zhruba deset procent vyšší podporu. Chov skotu masných plemen by pak byl navíc zvýhodněn kapitálovou dotací na tele v rozlišení podle kategorie LFA. Podpora chovu ovcí by také byla řešena kapitálovou platbou na ovci, ale ta by byla zaměřena jen do LFA. "Je to zásadní změna proti dosavadnímu dotačnímu systému. Ten byl založen na nařízeních vlády, které řešily mimoprodukční funkce zemědělství, a v přímých dotačních titulech. Ministerstvo přistupuje ke změně, aby politika byla kompatibilní se způsobem vyplácení dotací v EU", řekl ČTK vedoucí tiskového oddělení MZe Pavel Kovář. Návrh tedy počítá s uložením půdy do klidu, uvažuje s roztříděním finančních toků, které by šly jednak jako přímé platby, jednak jako strukturální platby. Mnohé dotace, které zatím šly jako dotační tituly, by tak šly podle Kováře formou přes vládní nařízení nebo ve velké míře přes nově zřizovaný intervenční fond.


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 13:42