Agris.cz - agrární portál

Rada EU schválila direktivu o "méně škodlivých" cigaretách

30. 6. 2000 | ČTK

Rada ministrů Evropské unie (EU) složená z ministrů zdravotnictví dnes schválila návrh Evropské komise o snížení množství nikotinu a dehtu v cigaretách.Proti hlasoval pouze ministr zdravotnictví Německa a zdrželi se ministři Španělska, Rakouska a Lucemburska.

Komisař pro záležitosti zdravotnictví a ochrany spotřebitelů David Byrne, který návrh na sladění unijní politiky pro tabákové výrobky předložil loni v listopadu, zprávu o rozhodnutí rady uvítal a pochvaloval si rychlost procedury. Návrh by se nyní měl vrátit do Evropského parlamentu a pak zpět k ministrům.

Se schválením konečné podoby direktivy se počítá příští jaro. Pak by cigarety prodávané v zemích EU neměly obsahovat víc než deset miligramů dehtu (nyní 12 mg) a jeden miligram nikotinu. Nápis "kouření zabíjí" bude muset zabírat čtvrtinu cigaretové krabičky. Cigarety nebudou smět být označeny zavádějícími termíny"lehký" či "jemný" a výrobci budou muset viditelně informovat o přísadách v cigaretách obsažených.

Německo a Lucembursko jako hlavní výrobci cigaret v EU jsou proti nové direktivě z obav, že bude od roku 2004 rozšířena i na export a že za to unie zaplatí 9000 pracovními místy, protože výroba cigaret určených na vývoz se přesune mimo unii.

Byrne návrh podpořil statistickými údaji, z nichž vyplývá, že v EU ročně umírá na nemoci způsobené kouřením na půl milionu občanů, tedy každou minutu jeden. Víc než 85 procent kuřáků prý začíná s kouřením před dosažením plnoletosti.


Zdroj: ČTK, 30. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.05.2024 15:10