Agris.cz - agrární portál

EU nereprodukovala rakouská obvinění na adresu ČR

12. 7. 2000 | ČTK

Rada ministrů EU v konečné verzi usnesení z pondělního zasedání nakonec nereprodukovala rakouské obvinění na adresu ČR, že neposkytovala pravidelné informace o výstavbě jaderné elektrárny Temelín. Konečné znění je mnohem slabší než původní. "Rada (...) vzala na vědomí určité znepokojení vyjádřené rakouskou delegací, pokud jde o zavážení jaderného paliva do jaderné elektrárny Temelín českými úřady," píše se v definitivním textu zveřejněném dnes v Bruselu. Vypadla tedy pasáž původně uvedená v předběžné pondělní verzi, že ČR podle Rakouska "zejména nesplnila své závazky (učiněné v kontextu přístupového jednání a ve 'vstupním partnerství'), pokud jde o pravidelné poskytování informací o probíhající výstavbě Temelína.

Rakouská delegace vyjádřila přání, aby EU intervenovala u českých úřadů dřív, než učiní nezvratná rozhodnutí." EU v usnesení ještě uvádí, že otázka jaderné bezpečnosti bude dále projednávána v rámci procesu rozšíření EU, zejména s cílem definovat stanovisko unie, pokud jde o "vysokou úroveň jaderné bezpečnosti" v kandidátských zemích. Tato formulace byla už předmětem sporu mezi Rakouskem a dalšími členy, který hrozil zablokovat dosažení společného stanoviska EU a tudíž zařazení kapitoly "energetika" do přístupového jednání mezi "patnáctkou" a ČR loni na podzim. Vídeň nakonec souhlasila s termínem "vysoká úroveň", členské státy se však zatím nedohodly, co to přesně znamená.

Usnesení se nezmiňuje o tom, že by ministři uložili Evropské komisi, aby podala o Temelínu zprávu, jak na tiskové konferenci oznámil francouzský ministr pro evropské záležitosti Pierre Moscovici. Komise s něčím takovým ovšem počítá. "Rakousko to vzneslo a my se tím zabýváme," řekl komisař Günter Verheugen.

Otázku Temelína nastolila rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová v závěru pondělní schůze. Stěžovala si zejména, že česká strana nedostála svému závazku pravidelně Rakousko informovat o vývoji výstavby jaderné elektrárny a začala bez varování neočekávaně zavážet palivo. Žádný další ministr se k této věci nevyjádřil. Verheugen odpověděl, že exekutiva EU spor kolem Temelína zná a sleduje.Upozornil, že jaderná bezpečnost není upravena společnou legislativou EU (acquis communautaire) a že každá země se může svobodně rozhodnout, jaké zdroje energie bude využívat. Zásada maximální bezpečnosti musí být nicméně respektována beze zbytku.


Zdroj: ČTK, 12. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 08:53