Agris.cz - agrární portál

Preventivní opatření proti BSE bude do budoucna problémem

12. 7. 2000 | ČTK

Preventivní opatření proti šíření nemoci šílených krav (BSE) bude podle Státní veterinární správy (SVS) do budoucna velkým problémem, a to především kvůli likvidaci rizikových surovin. Vzhledem k tomu, že v ČR nebyl dosud zaznamenaný výskyt BSE, je však naděje, že ČR bude Evropskou unií (EU) zařazena do skupiny s nulovým výskytem BSE aminimálním rizikem.

Dnes oznámil tiskový mluvčí SVS Josef Duben. V případě zařazení mezi nerizikové státy by se ČR netýkalo opatření, podle něhož je nutný separovaný sběr a svoz nervových tkání, tj. mozků, páteří a uzlin u veškerého skotu, ovcí a koz v zemi, dále jejich zpracování na moučku a spálení. V případě výskytu BSE je nezbytné spálit celá těla postižených zvířat.

Anglie a Francie tato preventivní opatření už přijala a v celé EU bude platit od 1. dubna příštího roku. V ČR zatím neexistuje legislativní dopad na soukromé asanační podniky a neexistuje ani žádná spalovna, uvedl Duben. Také není jasné, kdo by tato opatření hradil.

Zástupci SVS kandidátských zemí na setkání 7. července v Košicích uvedli, že požadavky na kandidátské země v oblasti veterinární a zemědělské legislativy jsou velmi tvrdé a někdy se zdají být tvrdší než na členské země. Kandidátské země chtějí, aby EU vyřkla jasně, co všechno požaduje a pokud možno bez měnících se dodatků, dodal Duben.


Zdroj: ČTK, 12. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 12:43