Agris.cz - agrární portál

Labským bobrům se na severu Čech daří

12. 7. 2000 | České noviny

Labským bobrům se na severu Čech daří, ale hrozí jim opět zánik

Zatím pozvolně, ale úspěšně se rozšiřuje populace labských bobrů, kteří se od roku 1990 prodírají proti proudu z Německa a usazují se na březích řeky od Hřenska až k Ústí nad Labem. Může se ale stát, že odtud budou zase vyhnáni, nebo spíše vymřou, řekl dnes na tiskové konferenci vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce Werner Hentschel.

Bobři se v minulých letech rozšířili díky tomu, že se stále zlepšuje čistota vody v Labi. Po dokončení už rozestavěné čistírny odpadních vod v Děčíně budou ještě lepší podmínky pro migraci živočichů v řece. Návrat života do řeky bude ale zastaven a vrácen zpět, pokud se zde budou stavět další vodní stupně, přehrady nebo jezy, uvedl Hentschel.

Odhaduje se, že na čtyřicetikilometrovém úseku od Hřenska po střekovské zdymadlo v Ústí nad Labem žije nyní deset až dvanáct bobrů. Sčítání labských bobrů nebylo zatím příliš úspěšné, protože tato plachá zvířata žijí velice skrytě. Přesto v některých lokalitách, například v Nebočadském luhu u Děčína, rozprostírajícím se na 12 hektarech, může tichý a trpělivý pozorovatel uvidět bobra, nebo, téměř jistě, stopy jeho činnosti, čerstvě ohlodané větvičky vrb a olší, případně i dvaceticentimetrové a širší dokonale "přepilované" stromy.

Kdyby byly vybudovány vodní stupně na Labi mezi Ústím nad Labem a Hřenskem, zvedne se hladina vody v zatím neporušených úsecích řeky včetně Nebočadského luhu. Zmizí to, co je nezbytné pro život nejen bobrů, ale i mnoha dalších zdejších živočichů, vysoký porost bylin a křoví. Namísto toho bude řeka "od silnice k silnici" maximálně lemovaná úhledným trávníkem, ale bez bobrů, divokých kachen, volavek a mnoha dalších druhů, kterým se právě v parkovém prostředí nedaří.

Vodní stupně, jejichž stavbu v poslední době opět důrazněji prosazují hlavně zastánci zlepšení vodní plavby na Labi, by zároveň zabránily další migraci živočichů, takže i kdyby snad bobry chtěl uměle přikrmovat, bez přísunu "nové krve" proti proudu Labe by vyhynuli geneticky, tvrdí pracovních CHKO.


Zdroj: České noviny, 12. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 01:19