Kyselina listová a prevence onemocnění
12. 7. 2000 | ÚZPI
Podle zprávy britského "Výboru pro léčebné aspekty potravin a výživovou politiku (COMA)" vydané v lednu t.r. (ISBN 0 11 322304 8) by fortifikace mouky kyselinou listovou významně snížila počet dětí, které se rodí s defekty neurální trubice (NTD). Ve zprávě se uvádějí výhody i možná rizika povinné fortifikace potravin kyselinou listovou a konstatuje se, že "univerzální fortifikace mouky kyselinou listovou v množství 240 mg/100 g potraviny (jak snědeno) by snížila riziko NTD u nově narozených dětí o 41 %, aniž by došlo k nepřijatelnému vysokému příjmu u jakékoliv části populace. Hlavní doporučení pro ženy plánující těhotenství jsou:
- příjem 400 mg doplňku kyseliny listové (ve formě pilulky),
- konzumace cereálních výrobků obohacených o kyselinu listovou,
- konzumace většího množství potravin přirozeně bohatých na kyselinu listovou, např. brokolice, kapusty, luštěnin aj., přičemž je zapotřebí, aby se při přípravě nepřevařovaly.
Zpráva upozorňuje, že je obtížné získat dostatečné množství kyseliny listové pouze z přirozených zdrojů, např. jater, luštěnin, tmavé zelené zeleniny aj., neboť se tyto zdroje kyseliny listové běžně nekonzumují v dostatečném množství a rovněž přirozená kyselina listová je méně využitelná.
Ernährung Umschau Forschung &Praxis (European Nutrition Research Summaries Update), 47, 2000, č. 5, s. 1 (-kvas-)
Zdroj: ÚZPI, 12. 7. 2000
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 12:57
