Agris.cz - agrární portál

"Pivní pupek" je mýtus, problém je jinde

13. 7. 2000 | ČTK

Rakouské pivovary: "Pivní pupek" je mýtus, problém je jinde

Takzvaný pivní pupek, tedy velké břicho vznikající údajně v důsledku nadměrného pití piva, je jen pouhým mýtem a sám jev břichatých mužů středního věku nemá s pitím piva nic společného. Tvrdí to Svaz rakouských pivovarů a poukazuje přitom na to, že půllitr dobrého chmelového moku má méně kalorií než dva kelímky ovocného jogurtu. "Lidé dbalí o svou linii proto nemusejí mít žádný strach, že konzumací piva přiberou na váze, ale naopak mohou v pití chmeloviny objevit řadu zdravotních předností," uvádí se v letním prohlášení pivovarů, které bylo zveřejněno ve Vídni. Kdo pije pivo, chrání se před srdečním infarktem, snižuje krevní tlak a omezuje riziko rakoviny. Předpokladem takového působení piva je ale jen jeho přiměřená spotřeba. Mužům lze v tomto ohledu doporučit půllitr až litr denně, ženám jednu až dvě třetinky, tedy v průměru "jeden žejdlík". Podle údajů Svazu rakouských pivovarů poskytují epidemiologické výzkumy trvale stejný obraz: umírněné pití piva vyvolává pozitivní efekty a teprve při nadměrné konzumaci se efekt mění v záporný. Mírní pivaři proto mají zřetelně méně problémů s krevním tlakem než silní konzumenti alkoholu a abstinenti. "Pokud nejíte hodně jogurtu, zůstanete i jako (umírnění) konzumenti piva štíhlí," zdůrazňuje prohlášení rakouských pivovarů. 250 gramů jogurtu obsahuje v průměru 250 kalorií. Žejdlík piva (necelý půllitr) naproti tomu obsahuje jen asi 200 kalorií.


Zdroj: ČTK, 13. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 20:10