Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo má plán pro včasné přijetí ekologických norem

18. 7. 2000 | Hospodářské noviny

K nejtěžším oblastem jednání v procesu přibližování ČR k EU, patří kapitola o životním prostředí. Tvrdším oříškem bude již jen zemědělství. Časový rámec pro vyjednávání o přistoupení ČR k EU však bude podle ředitele odboru evropské integrace Ministerstva životního prostředí Bedřicha Moldana dodržen.

ČR totiž vypracovala na žádost evropské komisařky pro ekologii Margot Wallströmové tzv. implementační plán, tedy postup, jakým Česká republika bude plnit směrnice EU. "V příštích dnech bude plán předložen vládě a na konci léta jej předáme v Bruselu," doplnil Moldan.

Země EU na podzim vypracují společnou pozici k vývoji našeho vyjednávání. Tam shrnou veškeré sporné body, o kterých se začne skutečně jednat začátkem roku 2001. "V první polovině příštího roku budou unii předsedat Švédové, a ti se myslím zasadí právě o konečné vyřešení kapitoly ŽP," řekl Moldan.

ČR přitom žádá o sedm přechodných období v této oblasti, což podle něj není málo. Jde o více přechodných období, než žádá ČR v ostatních kapitolách dohromady. Více přechodných období pak v oblasti ochrany ŽP žádá již jen Polsko.

Pokud jde o náklady na přejímání norem EU v této oblasti, je podle senátorky Jitky Seitlové jasné, že stát se nebude moci přímo podílet na financování: "Ten musí vytvořit podmínky pro investice jiných." Celkové náklady vyplývající z přijetí přísnější legislativy v příštích deseti letech budou činit podle odhadů asi 240 miliard korun. Zvýšené ekologické nároky by však ČR musela podle Seitlové uhradit, i kdyby do EU nevstupovala.


Zdroj: Hospodářské noviny, 18. 7. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 05:40