Agris.cz - agrární portál

Lignany z žita proti rakovině

20. 9. 2000 | ÚZPI

Ve Skandinávii, kde je mezi obilovinami velmi oblíbené žito, se prováděl výzkum týkající se ochranných vlastností lignanů proti rakovině. Nejvýznamnějšími z těchto difenolických sloučenin vyskytujícími se ve vnější slupce zrna jsou matairesinol a sekoisolariciresinol. Biologicky účinné látky působící jako fytoestrogeny (enterolakton a enterodiol) z nich vznikají různými přeměnami až po působení střevních bakterií. Obsazováním buněčných receptorů fytoestrogeny do určité míry konkurují lidským estrogenům a přitom vykazují jen asi 0,1 % účinku lidských estrogenů. Vedle toho enterolakton brzdí enzym aromatázu a tím přeměnu estronu na estradiol nebo přeměnu androgenů na estrogeny. Tvorba estrogenů a jejich metabolitů v prsní tkáni a prostatě je považována za zásadní pro vznik a růst rakovinných buněk. Je popsán i další mechanismus ochrany před rakovinou pomocí lignanů a sice tím, že lignany zvyšují v játrech produkci globulinu vázajícího sexuální hormony a tím snižují množství volných estrogenů a androgenů v plasmě. Při pokusech se prokázalo, že konzumace 200 g žitného chleba denně zvýší hladinu enterolaktonu v plasmě na 40 ľmol/l proti 5 ľmol/l u konzumentů běžné "západní" stravy. Uvádí se i mechanismus, jakým lignany působí proti rakovině tlustého střeva. Při stravě bohaté na žitný chléb je snížen obsah volné sekundární kyseliny litocholové s vlivem na rozvoj rakoviny a zvýšen podíl esterifikované primární žlučové kyseliny

Ernährungs-Umschau, 44, 1999, č.12, s.462 - 463 (sk)


Zdroj: ÚZPI, 20. 9. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 04:30