Agris.cz - agrární portál

Zdravotní přínosy pečiva s lněným semínkem

3. 10. 2000 | ÚZPI

Vzrůstající obliba pečiva s lněným semínkem je provázena současně i zvýšeným zájmem o jeho zdravotní efekty. Stručnou informaci v tomto ohledu přinesl časopis Bakers Journal: Lněný olej je bohatý na linolenovou kyselinu (ALA, omega-3-mastná kyselina), která vykazuje řadu biologicky významných účinků, včetně ochrany proti kardiovaskulárním onemocněním, vysokému krevnímu tlaku a rakovině. ALA je nezbytná pro optimální vývoj nervového systému člověka. Lněná semínka se mohou používat při výrobě pečiva, přestože ALA je náchylná k oxidaci, která způsobuje vznik nežádoucí vedlejší příchuti finálního výrobku a je i příčinou výrazného zkrácení doby jeho údržnosti. Zpomalení oxidačních pochodů a prodloužení doby údržnosti se ale může docílit přídavkem antioxidantů. V USA byl kupř. patentován postup rozmělňování lněných semen v přítomnosti vitaminu B6 a zinkového iontu, kterým se doba údržnosti lněných semen prodlouží na 6 měsíců. Lněná semínka rovněž obsahují kvalitní protein, vlákninové komponenty a fytochemikálie, kupř.lignany. V současné době je u spotřebitelů nejoblíbenějším výrobkem obsahujícím lněné semínko chléb, z dalších výrobků pak cereální tyčinky, cereální směsi, sušenky, muffiny a nutriční nápoje.

Bakers Journal, 60, 2000, č. 6, s. 9 (kop)


Zdroj: ÚZPI, 3. 10. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.06.2024 15:29