Agris.cz - agrární portál

Kanibalizmus v chovech prasat

4. 10. 2000 | ÚZPI

Podle anglických odborníků patří k nezávažnějším problémům ve velkochovech prasat okusování ocásků. Tento úkaz může vést k potlačení růstu, ke vzniku infekcí, k částečnému nebo úplnému poškození jatečných těl a v extrémních případech i k úhynu zvířat.

K faktorům ovlivňujícím okusování ocásků u prasat patří: řízení chovu, podmínky ustájení, kvalita vzduchu, roční období, změny v atmosferickém tlaku, osvětlení zářivkami a výživa. Chovatelé ve V. Británii doporučují při výskytu okusování ocásků následující postup:

- zjistěte, kdy problém začal a přesvědčte se, zda v té době nedošlo ke změně v řízení chovu nebo ve stájovém prostředí;

- zvažte, zda podmínky ustájení a vnitřní prostředí stájí odpovídají velikosti a počtu prasat;

- vytypujte oblasti, v nichž můžete realizovat zlepšení;

- zkuste odstranit zvířata s nežádoucí aktivitou ihned po zjištění problému (často jsou to nejmenší selata ve skupině);

- zvažte možnost aplikace doplňků do krmných dávek a zajistěte zvířatům rychlý přístup ke krmivu a odpovídající přísun čisté vody;

- uvažujte o zlepšení prostředí prasat především při ustájení na roštech;

- poskytněte prasatům slámu nebo jiný substrát pro rytí;

- zaměstnejte prasata například zavěšením řetězů a plastových míčů.

Závěrem odborníci uvádějí, že spokojená prasata nevykazují nepříznivé chování jako je např. okusování ocásků.

Pig Farming, 48, 2000, č. 3, s. 2-3 (Sch)


Zdroj: ÚZPI, 4. 10. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 21:49