Agris.cz - agrární portál

Spuštění Temelína je spíše otázkou dnů než týdnů

4. 10. 2000 | ČTK

Spuštení Temelína je spíše otázkou dnu než týdnu

Termín spuštení prvního bloku jaderné elektrárny Temelín lze podle predsedkyne Státního úradu pro jadernou bezpecnost (SÚJB) Dany Drábové odhadovat spíše na dny než týdny. Drábová to dnes rekla novinárum pred setkáním ceských a rakouských poslancu a expertu v Temelíne. Zduraznila však, že jde o optimistický odhad za predpokladu, "když všechno pujde".

"Povolení ke spuštení Temelína musí být vydáno ve chvíli, kdy jsou beze zbytku splneny legislativní požadavky; znamená to, že musejí být splneny všechny limity a všechna kritéria," zduraznila Drábová.

Požadavky Rakušanu na pulrocní lhutu "na rozmyšlenou" pred spuštením Temelína podle ní pravdepodobne nebudou naplneny. "Zajištení této pauzy (ve spouštení Temelína) není v silách Ceské republiky, pokud budou splneny všechny požadavky, jež legislativa pro spuštení elektrárny ukládá," vysvetlila predsedkyne SÚJB.

"Rakušané samozrejme mohou mít (z Temelína) obavy a já mám pochopení pro obavy obyvatelstva, jemuž je mediální kampaní vtloukáno do hlavy, jaké je Temelín nebezpecné monstrum. Myslím si, že každý dialog, v nemž zaznejí a budou správne preneseny informace, muže jedine prispet k tomu, aby se normální clovek Temelína nebál, nebo aby se alespon jeho obavy snížily," dodala k setkání ceských a rakouských poslancu a expertu v Temelíne.


Zdroj: ČTK, 4. 10. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 07:56