Agris.cz - agrární portál

Inspektoři odebrali 314 kilogramů vzorků kávy

4. 10. 2000 | ČTK

Vzorky instantní kávy o váze téměř 314 kilogramů odebrala v tržní síti od 1. do 6. června tohoto roku Česká zemědělská a potravinářská inspekce (ČZPI). Z 28 vzorků bylo devět tuzemských a 19 importovaných. "U osmi druhů prokázala analýza přítomnost jiných složek než na bázi kávy," řekl dnes v Brně náměstek ústředního ředitele ČZPI Petr Baudyš.

Jedním ze způsobu "falšování", tedy klamavého označení kávy, je podle něj přídavek produktů na bázi čekanky, sladu, obilovin nebo cukrové řepy. Přítomnost kávové náhražky lze zjistit v důsledku zvýšeného obsahu vybraných sacharidů. ČZPI tedy zakázala prodej nevyhovujících druhů kávy z Mexika, Brazílie, Slovenska i ČR a s obchodníky zahájila správní řízení.

"Kompletní seznam je nyní k dispozici na internetové adrese www.czpi.cz," doplnil Baudyš.

Inspektoři dále zkontrolovali v české obchodní síti 52 vzorků trvanlivých masných výrobků, z nichž bylo 31 nevyhovujících. V 15 případech neodpovídal vyhlášce č.327/1997 Sb. nejdůležitější ukazatel, takzvaná aktivita vody. Ta ovlivňuje možné rozmnožování mikroorganismů a následně kvalitu potraviny. Pro jiný než uvedený obsah tuku nevyhovělo 15 vzorků a v jednom případě neodpovídala potravina ani aktivitou vody, ani obsahem tuku.

Trvanlivé masné výrobky se mohou skladovat při vyšší teplotě než 15 stupňů Celsia a mají delší dobu použitelnosti, vysvětlil rizika těchto potravin Baudyš. "Inspekce uložila zákazy prodeje a informovala okresní veterinární správy, do jejichž působnosti patří kontrola příslušných výrobců," uzavřel náměstek.


Zdroj: ČTK, 4. 10. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 10:54