Agris.cz - agrární portál

Na Velkou pardubickou se chystají NESEHNUTÍ a anarchisté

4. 10. 2000 | ČTK

Odpůrce Velké pardubické steepelchase svolalo na neděli do Pardubic Nezávislé sociálně ekologické hnutí (NESEHNUTÍ) a Československá anarchistická federace. "Bude to pokojný happening, kterým chceme vyjádřit nesouhlas s tímto dostihem a upozornit na problém vykořisťování zvířat pro zisk a zábavu," oznámil dnes svolavatel shromáždění Pavel Houdek.

"Demonstrace byla magistrátu včas a řádně ohlášena," potvrdil mluvčí pardubické radnice Jaroslav Kout.

Policisté podle informací zástupce ředitele pardubické policie Josefa Kurdziela v souvislosti s Velkou pardubickou připravují pouze standardní bezpečnostní opatření jako v jiných letech. "Pokud nedojde při demonstraci k porušení zákona, nebudeme zasahovat," uvedl Kurdziel.

Ochránci se před branami pardubického závodiště v době konání Velké pardubické scházejí již několik let. "Při tomto dostihu již umřelo přes 50 koní. I minulé dva ročníky měly svou oběť," uvedl Houdek.

Některé překážky na pardubickém závodišti byly v minulých letech upraveny tak, aby neohrožovaly životy koní a jezdců. Systém kvalifikačních dostihů má zajistit, aby do Velké pardubické nastoupili jen kvalitní a dobře připravení koně. "Mám-li srovnat Velkou pardubickou před lety a dnes, řekla bych, že v době, kdy jsem ji jezdila, byla záludnější. Dnes je to férová Velká," řekla Eva Palyzová, která startovala v dostihu osmkrát a dvakrát skončila druhá.

Úpravy závodní dráhy ochránci považují za nedostatečné. "Velkou pardubickou nechceme upravovat, chceme ji zrušit," řekl Houdek. Ani sebelepší úpravy podle něj neodstraní jádro problému, vykořisťování zvířat pro zisk. "Velká pardubická je především byznys," dodal.


Zdroj: ČTK, 4. 10. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 15:31