Agris.cz - agrární portál

PP zdražovat pivo zatím nehodlají

4. 10. 2000 | ČTK

Akciová společnost Pražské pivovary (PP) zdražovat pivo zatím nehodlá, budoucí zdražení piva však nevylučuje. Tisková mluvčí společnosti Diana Dobálová dnes řekla, že firma monitoruje situaci na trhu a v návaznosti na to zváží případnou úpravu cen. Důvodem zdražení jsou rostoucí ceny vstupů na výrobu piva, např. cena chmele a sladovnického ječmene.

Předseda Zájmového sdružení podnikatelů chmelem František Chvalovský však oznámil, že cena chmele 140 tisíc korun za tunu je ovšem letos stejná jako v loňském roce, protože pěstitelé chmele si odbyt zajišťují na několik let dopředu.

"Přestože je tedy letošní sklizeň chmele v důsledku jarního sucha o 30 až 40 procent nižší než loni, cena chmele se do ceny piva nepromítne a navíc představuje jen jedno procento," dodal. Avizované zdražení piva s odkazem na nedostatek chmele je tak podle něj jenom cenovou strategií pivovarů.

Naopak kvůli nedostatku kvalitního sladovnického ječmene je podle a.s. Zemědělské zásobování a nákup jeho současná cena na úrovni 4000 až 4200 korun za tunu, když loni stála tuna zhruba 2500 korun. Nedostatečné množství sladovnického ječmene způsobila jarní sucha a nízkou kvalitu zase deštivé počasí v době sklizně.

Podle zástupce malých pivovarů Stanislava Bernarda se však případné zdražení piva na jeho tuzemské spotřebě neprojeví.

Výroba piva v České republice činila v loňském roce 18,4 miliónu hektolitrů, přičemž vývoz představoval asi 1,5 miliónu hektolitrů. Dovoz piva činil asi 155 tisíc hektolitrů. Spotřeba piva na osobu je už několik let na úrovni 160 litrů za rok.


Zdroj: ČTK, 4. 10. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 07:01