Agris.cz - agrární portál

Zájem o projekt projevují také soukromí lesáci

13. 10. 2000 | Karlovarské noviny

Podtitulek: ZKUŠENOSTI/ V České republice se musejí zpracovatelé programu spolehnout na školy

ABERTAMY - Nejen státní organizace, ale i soukromí vlastníci lesů v Německu a Rakousku projevují zájem o projekt bezpečnosti práce v lese Quastist, který v úterý prezentovali v abertamském učilišti jeho zpracovatelé. Potvrdil to Thomas Emmerich ze školy v německém Itzelbergu.

"Dělali jsme si průzkum, na jehož základě jsme dospěli k tomuto poznatku. Neméně důležité je, že moderní prezentace zvýší image lesnického povolání," konstatoval T. Emmerich. Podle jeho názoru by vzdělávací program našel uplatnění i v soukromém sektoru.

"V České republice je situace poněkud složitější. Soukromí vlastníci lesů prakticky neexistují, takže musíme projekt uvést do života prostřednictvím škol," reagoval zástupce ředitele abertamského učiliště Rudolf Kokrhel. Podle něj však panuje k projektu počáteční nedůvěra. "Zavedení do praxe totiž vyžaduje poměrně nákladné vybavení, které jsme my získali díky projektu Evropské unie Leonardo," vysvětlil R. Kokrhel.

Název projektu Quastist vznikl jako zkratka tří německých slov - Qualitäs Sicherheist Standard. Právě vytvoření standardů v otázce bezpečnosti práce v lese, ve výuce i v práci samotné je hlavním úkolem zpracovatelů projektu. "Jsme přibližně ze dvou třetin hotoví. Na dokončení nám zbývá čas do konce listopadu," dodal R. Kokrhel.

Autor: PETR KOZOHORSKÝ

Zdroj: Karlovarské noviny

Datum: 12.10.2000


Zdroj: Karlovarské noviny, 13. 10. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 21:38