Agris.cz - agrární portál

Z labské tůně už zmizelo bahno

13. 10. 2000 | Mělnický deník

Z labské tune už zmizelo bahno

Podtitulek: LESY / U zachránené vodní plochy budou mít ptáci odpocívadla ze suchých stromu.

MELNÍK - Práce na odbahnení bývalého slepého ramene reky Labe, které melnická firma Dalibor Rehák zahájila v polovine letních prázdnin, se pomalu chýlí ke konci.

"V nejbližší dobe budou svahovat brehy a pozdeji uklízet,"

konstatoval Martin Král z odboru životního prostredí melnické radnice. Projekt obnovy tune zahrnuje i postavení odpocívadel z kmenu suchých stromu pro vodní ptáky. Práve kvuli ptactvu byly práce na doporucení ornitologa Petra Lumpeho zahájeny až na sklonku cervence. Mesto na odbahnení a prohloubení labského ramene dostalo na jare letošního roku od ministerstva zemedelství témer milion dve ste tisíc korun z dotacního titulu hospodarení v lesích. Podle Martina Krále se v soucasné dobe vetšina vodních ploch v mestských lesích, které mají charakter lužních lesu a bývají pri zvýšené hladine reky zaplavovány, nachází ve špatném stavu.

"Protože jde vetšinou o zbytky slepých a odstavených ramen Labe, která obklopují lesy, jsou v ruzném stádiu zazemení. Vodní sloupec je minimální a na dne narustá vrstva tlejícího bahna, která spotrebovává kyslík,"

popsal jejich stav Král s tím, že v podobných prípadech se casem z tuní stávají mokrady, které postupne precházejí v les.

"Je nezbytné zabránit nicení soucasných vodních ploch, i když se tak deje prirozenou cestou," doplnil. pe

Zdroj: Melnický deník

Datum: 12.10.2000


Zdroj: Mělnický deník, 13. 10. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 21:26