Agris.cz - agrární portál

Mlékaři: Výroba sýrů má šanci být perspektivní

16. 10. 2000 | ČTK

Výroba sýrů má šanci být perspektivníi po vstupu České republiky do Evropské unie. "Rozdíl mezi průměrnou roční spotřebou sýrů a tvarohů 18,2 kilogramu na osobu v EU a 11,6 kilogramu v českých podmínkách představuje pro tuzemský sýrařský průmysl určitý prostor a šanci pro jeho budoucí růst," řekl dnes tajemník Českomoravského svazu mlékárenského Milan Křivánek. Hlavním důvodem je podle Křivánka nižší cena českých sýrů za předpokladu, že cenové relace výrobních nákladů, především mléka a pracovní síly budou v ČR srovnatelné s EU. Další možnou výhodu českého sýrařství vidí Křivánek v regionálních specialitách a tradičních sýrařských výrobcích, které sortiment EU nezahrnuje. Možností a budoucností českých sýrů na trhu EU se bude zabývat i mezinárodní odborná konference "Sýr fórum 2000", kterou Českomoravský svaz mlékárenský pořádá od 18. do 19. října v Kroměříži. Konference se zúčastní kromě zástupců Evropské mlékařské asociace a Mezinárodní mlékařské federace i odborníci ze Slovenska, Nizozemska, Dánska, Německa, Rakouska a Kanady. V ČR se na roční spotřebě mlékárenských výrobků 211,3kilogramu na osobu podílejí sýry 5,5 procenta. Zatímco loňská výroba mléka a másla klesla v důsledku snížené poptávky ve srovnání s rokem 1989 téměř na polovinu, výroba sýrů se zvýšila ze 104,4 tisíce na 105,6 tisíce tun. Největší vzestup přitom zaznamenaly plísňové sýry, jejichž výroba vzrostla na více než dvojnásobek. Největší pokles nastal naopak u měkkých zrajících sýrů.


Zdroj: ČTK, 16. 10. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 21:23