Agris.cz - agrární portál

Přemnožení nebezpečného kůrovce se okresu vyhnulo

17. 10. 2000 | Českolipský deník

Podtitulek: OCHRANA / Pracovníci lesů letos neprováděli potřebné vápnění porostů

ČESKÁ LÍPA - K přemnožení kůrovce na našem okrese naštěstí nedošlo. Lesníci nezaznamenali ani větší škody způsobené tímto škůdcem.

"Kůrovec měl v teplém počasí ke svému vývoji opravdu dobré podmínky," potvrdil Jindřich Řezáč, ředitel Lesů ČR v České Lípě.

Podle jeho slov však na našem území nenastala kalamitní situace, která by se pracovníkům lesů vymkla z kontroly. O případném nebezpečí přemnožení škůdce jsou lesníci informováni a provádí adekvátní opatření.

"Nejvíce byla sledována oblast kolem Cvikova, kde jsou lesní porosty velmi oslabeny a kůrovec se zde nejčastěji vyskytuje. Zatím ale nebylo třeba přikročit k radikálním opatřením. Pro tuto oblast byl vyčleněn dokonce jeden pracovník, který pravidelně sleduje obsah lapačů a lapáků pro zachytávání kůrovce. Při jeho zvýšeném množství by bylo potřeba ihned zajistit větší počet těchto technických zařízení," řekl Řezáč.

Pro celkové ozdravení lesů se používá rovněž letecké vápnění na zlepšení kyselosti půdy. "V letošním roce jsme k leteckému vápnění nepřikročili, dokonce to nebylo ani v plánu. Podle našeho zjištění se tak nebude z finančních důvodů vápnit ani příští rok. V předcházejících několika letech se vápnění realizovalo zejména v oblasti Cvikova, kde jsou, jak jsem již řekl, nejvíce oslabené a nemocné stromy. K tomuto účelu se používala letadla z Liberce, která pro nás tuto činnost zajišťovala," dodal závěrem ředitel Lesů ČR v České Lípě Jindřich Řezáč.

Autor: MILAN DOLEŽAL

Zdroj: Českolipský deník

Datum: 17.10.2000


Zdroj: Českolipský deník, 17. 10. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 11:55