Agris.cz - agrární portál

Frímartinizmus u ovcí

6. 11. 2000 | ÚZPI

V souvislosti se zvyšováním plodnosti byla u ovcí při vývoji dvojčat nebo více embryí různého pohlaví, podobně jako u skotu, sledovaná porucha ve vývoji reprodukčního ústrojí samic.

U jalovic je abnormalita ve vývoji způsobena spojením plodových obalů a tím i krevních oběhů obou plodů. Samčí pohlavní hormon přenášený krví je účinnější nebo se dostává do krevního oběhu dříve a blokuje normální vývoj samičího plodu. Podobná situace byla zjištěna a potvrzená i u ovcí a uvádí se, že vícečetná březost zvyšuje pravděpodobnost vzniku poruchy.

Ovce postižené frímartinizmem jsou neplodné a nevykazují říji; sleduje se maskulinizace těla, případně samčí chování vůči ostatním samicím. Reprodukční systém vykazuje různý stupeň maskulinizace. Vnější pohlavní orgány bývají normálně vyvinuty jako samičí, vnitřní pohlavní orgány se vyvíjejí různě: od hypoplastického samičího systému se zakrnělými žlázami a hypoplastickou dělohou a vaginou až po téměř typický samčí reprodukční systém.

Zatímco u jalovic se v souvislosti s frímartinizmem zásadně sleduje hypoplazie vnitřních samičích pohlavních orgánů a pohlavní žlázy zřídka vykazují podobnou strukturu jako varlata, vyskytují se u ovcí častěji vnitřní pohlavní orgány samčího typu.

V Polsku provedená studie ukázala, že anatomické a histologické změny reprodukčního systému související s frímartinizmem u ovcí se liší od změn sledovaných u skotu.

Anim. Sci. Pap. Rep., 18, 2000, č. 1, s. 43-63 (Sch)


Zdroj: ÚZPI, 6. 11. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 19:20