Agris.cz - agrární portál

Trh drůbeže září 2000

7. 11. 2000 | MZe ČR

Výsledky šetření Drůb (MZe) 4-12 “Měsíční výkaz o nákupu, zásobách, prodeji a cenách drůbeže a drůbežích výrobků”

Trh drůbeže - z á ř í 2 0 0 0

Podle výsledků rezortního šetření bylo v září nakoupeno 21,97 tis. tun drůbeže celkem, tzn. o 4 % méně než v srpnu a přibližně o 9 % více než v září 1999. Nákup kuřat, který tvoří největší objemový podíl v nákupu veškeré drůbeže, zaznamenal tento měsíc pokles o 4 %, ale při srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl o 11 %. Nákup hus se v porovnání s předchozím měsícem, i s zářím minulého roku snížil na polovinu. Naopak nejvíce se v tomto měsíci zvýšil nákup slepic.

Průměrné nákupní ceny kuřat vzrostly v září o 3 % a v porovnání se stejným měsícem roku 1999 o 8 %. Rovněž nákupní ceny hus se zvýšily. Nákupní ceny slepic měsíčně kolísají v souvislosti s typem a množstvím nakupované drůbeže.

Zásoby drůbeže nedělené se v září ve zpracovatelských podnicích zvýšil o 62 % na 3,56 tis. tun. Přesto oproti září loňského roku byly zásoby o 2 % nižší. Největší podíl na zvýšení celkových zásob nedělené drůbeže při srovnání s předchozím měsícem měly kuřata. Zásoby kuřat byly v porovnání se srpnem více jak dvojnásobné. Také zásoby hus se oproti srpnu letošního roku i září 1999 zvýšily.

Zásoby jednotlivých drůbežích výrobků poklesly v září o 21 %, při srovnání se stejným obdobím roku 1999 téměř na polovinu.

Prodej drůbeže nedělené celkem se v tomto měsíci snížil o 12 %. V porovnání s zářím 1999 poklesl prodej drůbeže nedělené o 17 %. Naopak ke zvýšení prodeje došlo u slepic, krůt a hus. Přesto byl však prodej této drůbeže výrazně nižší než ve stejném období minulého roku.

Prodej drůbežích výrobků celkem poklesl v září o 14 %, ale oproti září 1999 o 5 % vzrostl. Snížení prodeje v porovnání s předchozím měsícem i se stejným obdobím v roce 1999 bylo zaznamenáno u kuřat dělených, porcovaných a konzerv. Poměr prodeje drůbežích výrobků se měsíčně v závislosti na zakázkách jednotlivých zpracovatelů neustále mění.

Podle údajů získaných šetřením se tento měsíc zvýšily ceny veškerých drůbežích výrobků. Pouze ceny kuřecích řízků, krůtích prs a stehen se snížily. Při srovnání se zářím 1999 došlo k výraznějšímu růstu cen kuřat chlazených, mrazených a kuřecích prs (přibližně o 25 % ).

Podle údajů ČSÚ zůstaly spotřebitelské ceny veškeré drůbeže v září na stejné úrovni jako v srpnu nebo se jen mírně zvýšily. V porovnání se stejným obdobím roku 1999 spotřebitelské ceny kuřat vzrostly o 31 %, u slepic a kachen poněkud poklesly.

Šetření “Měsíční výkaz o nákupu, zásobách, prodeji a cenách drůbeže a drůbežích výrobků” zpracovává oddělení statistických služeb MZe jako rezortní statistické zjišťování na všech velkých a větších podnicích oboru zpracování drůbeže, které jsou pro vývoj trhu s drůbežím masem podstatné.

I . Nákup drůbeže za sledovaný měsíc

Tabulka I. uvádí prumernou nákupní cenu živé drubeže v I. jakosti za celou CR.

Název Nakoupeno celkem v kg živé hmotnosti Cena v Kc za kg ž. hm. v I. tríde jakosti

zárí 2000 srpen 2000 zárí 2000 srpen 2000

Kurata 19 127 320 19 991 486 22,58 21,98

Slepice 501 854 279 470 5,33 5,53

Kruty 1 684 651 1 804 024 32,22 33,44

Kachny 595 976 633 820 29,87 29,76

Husy 62 234 1) 50,78 1)

Drubež celkem 21 972 035 22 708 8002) x x

1) neuvedeno - nedostatecný pocet respondentu

2) nákup drubeže celkem - kurat, slepic a krut

3) nákup drubeže celkem - bez kachen a hus

II. Zásoby drůbeže a drůbežích výrobků na konci sledovaného měsíce

Název Množství v kg

zárí 2000 srpen 2000 zárí 1999

Kurata 2 098 486 905 741 1 410 344

Slepice 183 300 234 584 1 149 050

Kruty 55 907 24 225 70 766

Kachny 960 004 796 641 779 308

Husy 265 172 233 825 217 692

Drubež celkem 3 562 869 2 195 016 3 627 160

Drubež delená a porcovaná 1 700 912 2 372 934 3 338 934

Drubeží droby 382 643 427 124 763 881

Drubeží polotovary 294 886 225 927 330 927

III. Prodej drůbeže ve sledovaném období na vnitřní trh (bez exportu a prodeje jiným zpracovatelům drůbežího masa):

Název Prodáno v kg

zárí 2000 srpen 2000 zárí 1999

Drubež nedelená 6 307 658 7 195 020 7 624 617

z toho: kurata 5 649 613 6 636 524 6 569 870

slepice 331 110 221 824 425 368

kruty 60 276 40 396 177 589

kachny 255 813 290 474 396 107

husy 10 846 5 802 55 683

Název Prodáno v kg

zárí 2000 srpen 2000 zárí 1999

Drubeží výrobky celkem 8 857 841 10 258 146 8 417 961

kurata delená a porcovaná 3 211 867 4 336 701 3 363 383

ostatní drubež delená a porcovaná 878 451 1 024 868 765 677

drubeží droby 723 278 789 275 565 192

drubeží polotovary 746 780 737 830 744 405

masné výrobky 2 948 461 2 920 863 2 558 456

konzervy vc. kombinovaných 349 004 448 609 420 848

Drubeží droby zahrnují prodej veškerých drubežích drobu, tj. krky, vnitrnosti atd.

Drubeží polotovary uvádí prodej drubeží sekané, hamburgeru, obalovaných rízku a ostatních polotovaru, vyrobených z drubežího masa (výrobky vyžadující dodatecnou tepelnou úpravu, mimo konzerv).

V masných výrobcích je uveden prodej drubeží šunky a salámu, párku, tlacenky, uzených dílu a speciálních uzenárských výrobku.

IV. Ceny výrobců vybraných drůbežích výrobků

Název Cena v Kc za kg

zárí 2000 srpen 2000 zárí 1999

Kure kuchané I. tr. - chlazené 51,12 50,65 40,33

- mrazené 49,58 48,73 39,54

Slepice kuchaná I. tr. - chlazená - - -

- mrazená 26,52 25,50 20,27

Kruta kuchaná I. tr. - chlazená 62,20 59,98 61,36

- mrazená 69,75 65,78 59,04

Kachna kuchaná I. tr. - chlazená 67,16 66,21 68,69

- mrazená 63,61 66,08 58,88

Husa kuchaná I. tr. - chlazená - - -

- mrazená 90,95 88,48 90,04

Kurecí rízky (tácek, folie) 124,13 131,86 126,64

Kurecí stehna s kostí 59,36 58,79 52,09

Kurecí prsa s kuží a s kostí 81,22 81,02 64,87

Krutí prsa bez kosti 121,01 135,45 114,35

Krutí spodní stehno 38,32 38,46 35,01

1) neuvedeno - nedostatecný pocet respondentu

V tabulce c. 4 je uvedena prumerná cena dosažená pri odbytu daného výrobku na vnitrní trh.

Spotřebitelské ceny sledovaných potravin

Název Cena v Kc za kg

zárí 2000 srpen 2000 zárí 1999

KURE KUCHANÉ 1.JAKOST 62,04 60,87 47,53

KACHNA KUCHANÁ 1.JAKOST 84,51 83,76 87,33

SLEPICE KUCHANÁ 1.JAKOST 37,18 36,67 39,47


Zdroj: MZe ČR, 7. 11. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 20:54