Asanační ústavy: České masokostní moučky nejsou nebezpečné
24. 11. 2000 | ČTK
České masokostní moučky nejsou nebezpečné a splňují všechny normy a požadavky státních a kontrolních orgánů České republiky i požadavky Evropské unie. Dnes to řekl veterinární lékař Václav Jordán za Sdružení asanačních ústavů v ČR. Každý asanační ústav podle něj vydává ke každému balení masokostní moučky atest, který vedle jakostních znaků moučky upozorňuje, že krmná surovina obsahuje bílkovinné složky získané ze savčích tkání a je zakázáno ji zkrmovat přežvýkavcům. "Je-li s moučkou nakládáno dle etikety, nebezpečí nákazy nemocí šílených krav pro zvířata ani pro lidi nehrozí," uvedl Jordán. Podle mluvčího Státní veterinární správy ČR (SVS) Josefa Dubna si masokostní moučku v praxi může od asanačních ústavů koupit kdokoli. "Metodický pokyn SVS z roku 1991 ale zakazuje přežvýkavcům zkrmovat kostní a masokostní moučky vyrobené z přežvýkavců a norků. Shodně i zákon o krmivech z roku 1996 a jeho následné prováděcí vyhlášky zakazují používání masokostních mouček do kompletních a doplňkových krmiv pro přežvýkavce," řekl Duben. Teoreticky je podle něj ale možné, že někteří zemědělci porušují zákon a masokostní moučku do krmiva skotu přidávají. I v tomto případě by však nebezpečí z nemoci šílených krav (bovinníspongiformní encefalopatie skotu, BSE), která vzniká po požití masa nemocného skotu, podle Dubna i Jordána hrozit nemělo. Masokostní moučky totiž zpracovávají asanační ústavy podle normy při teplotě 133 stupňů Celsia, pod tlakem tří atmosfér, podobu 20 minut a jednotlivé částice suroviny pro sterilizaci nesmějí být větší než pět centimetrů. Veterinární správa odmítá i možnost nakažení spotřebitelů dovezeným masem nebo masem z tuzemského skotu vykrmeného krmnými směsmi s dovezenou masokostní moučkou. "SVS provádí přísné kontroly dovezeného živého skotu, hovězího masa i masokostních mouček a jejich zavlečení do ČR proto vylučuji," řekl. Současná obavy z BSE vznikly podle Jordána následkem neinformovanosti o rozsahu a možných následcích přenosu této nemoci z některých zemí EU už od roku 1986. Choroba BSE byla poprvé popsána v Británii v listopadu 1986 a o rok později testy objevily, že příčinou BSE je krmení dobytka moučkou z ovčího masa a kostí. V březnu 1996 dokázali vědci, že BSE je přenosná na člověka. Nynější krize kolem BSE začala ve Francii asi před měsícem,kdy se zjistilo, že se do distribuce dostalo maso ze stáda, v němž onemocněla jedna kráva. Česká republika proto od 21. listopadu zakázala dovoz hovězího masa, skotu, embryí a masokostní moučky z Francie a Portugalska. Obdobný zákaz dovozu z Velké Británie a Švýcarska platí od roku 1994.
Zdroj: ČTK, 24. 11. 2000
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 23:56
