Agris.cz - agrární portál

Antioxidanty v rýžových otrubách

27. 11. 2000 | ÚZPI

Prestože je již dlouho známo, že rýžové otruby jsou vynikajícím zdrojem vitaminu a dalších živin, zustávají stále nevyužitým vedlejším produktem loupání rýže. Rýžové otruby obsahují asi 20 % lipidu, podobne jako jiné olejniny, ovšem olej z rýžových otrub (ORO) obsahuje mnohem vetší podíl nezmýdelnitelných lipidu než bežné zdroje rostlinných oleju. Nezmýdelnitelná frakce v ORO obsahuje jedinecný komplex prírodních antioxidantu, z nichž nejvíce pozornosti zasluhují tokoferoly (vitamin E), tokotrienoly a oryzanol, které se používají jako cenná jako aditiva v potravinách, farmaceutických a kosmetických prípravcích. Na obsah antioxidantu v rýžových otrubách má rozhodující vliv odruda a zpusob prumyslového opracování rýže. Bežnou technologií se získávají rýžové otruby z ruzných vrstev zrna jako netrídená masa, a po opracování párou se extrudují do relativne stabilních pelet, z kterých se potom extrahuje olej. Obsah antioxidantu v jednotlivých šaržích pelet se muže znacne lišit. Výzkumy, provádenými na univerzite v Arkansasu bylo zjišteno, že pri trístupnovém loupání rýže se získají frakce s nejvyšší hladinou tokoferolu a tokotrienolu z douhozrnné a strednezrnné rýže pri druhém loupání, zatímco otruby z prvního loupání mají nejvyšší obsah oryzanolu. Rovnež bylo konstatováno, že pri opracování párou a následné extruzi se obsah tokoferolu a tokotrienolu nemení, ovšem množství oryzanolu se snížilo o 26 %.. Otruby z dlouhozrnné rýže mají celkove vyšší obsah tokoferolu, tokotrienolu a oryzanolu než otruby z rýže strednezrnné.

Cereal Chemistry, 77, 2000, c. 5, s. 551-555 (kop)


Zdroj: ÚZPI, 27. 11. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 19:53