Agris.cz - agrární portál

SR žádá od EU výjimky

28. 11. 2000 | ČTK

Slovensko míní na prosincovém summitu Evropské unie v Nice ohlásit, že je připraveno vést rozhovory s "patnáctkou" již ve všech kapitolách. Oznámil to dnes v Bratislavě hlavní slovenský vyjednávač s EU Ján Figeĺ poté, co ministerská rada pro evropskou integraci odsouhlasila návrhy slovenských pozic v posledních šesti kapitolách: životní prostředí, zemědělství, svobodný pohyb osob, regionální politika, spravedlnost a vnitro, finanční kontrola.

Vicepremiér Pavol Hamžík předpokládá, že tyto pozice vláda schválí 6. prosince a následně budou předány Bruselu.

"Jde o nejtěžší kapitoly. V kapitole zemědělství a životní prostředí, jež patří k nejsložitějším v přístupovém procesu, žádáme o přechodná období," řekl Hamžík.

V oblasti životního prostředí jde o devět požadavků na přechodná období v oblasti ochrany ovzduší a vod, odpadového hospodářství a kontroly průmyslového znečištění. "Důvodem je vysoká finanční náročnost implementace jednotlivých směrnic," vysvětlil vicepremiér.

V zemědělství míní Bratislava předložit 43 požadavků, včetně šesti přechodných období, šesti zvláštních úprav z legislativy EU a 31 dalších případů.

Hamžík se zdržel podrobností, například o délce požadovaných přechodných období s tím, že je lze zveřejnit až po předložení negociačních pozic v Bruselu.

Slovensko podle vyjednávače Figeĺa míní přinejmenším zachovat či ještě zvýšit dosavadní dynamiku jednání s EU během nastávajícího švédského předsednictví v prvním pololetí roku 2001, neboť Stockholm považuje rozšiřování za jednu z hlavních priorit, na rozdíl od francouzského předsednictví, zaměřeného především na dokončení institucionální reformy EU. Ta je ovšem nezbytnou podmínkou rozšíření.

Slovenský velvyslanec v Bruselu Juraj Migaš předpokládá, že nejtěžší kapitoly přijdou na řadu až v samém závěru rozhovorů o vstupu do EU, takže slovenské pozice se zřejmě budou ještě upravovat. Ostatně i nyní jsou formulovány se zřetelem na zkušenosti první šestice uchazečů, jež začala vyjednávat s "patnáctkou" před dvěma lety a již otevřela všechny kapitoly. Nejtěžší kapitoly se ale dosud nepodařilo uzavřít žádnému uchazeči.

Slovensko začalo jednat o přijetí do EU letos v únoru a na jednací stůl se od té doby dostalo 16 z 29 kapitol, do nichž je rozdělena komunitární legislativa; 10 z nich, vesměs snadných, se podařilo uzavřít. Z "helsinské skupiny" uchazečů více kapitol, 12, uzavřela jen Malta.

Zbývajících 13 kapitol by Slovensko chtělo otevřít v příštím roce a postupně je uzavírat do konce roku 2002. Bratislava chce být na vstup do EU připravena k 1. lednu 2004. Figeĺ ovšem dnes opět upozornil, že zdar "dobíhání" sousedů závisí na kvalitě "domácí přípravy".

Pozice v dalších šesti kapitolách odevzdal ministr zahraničí Eduard Kukan partnerům z "patnáctky" v Bruselu před týdnem.

Bratislava žádá o trvalou výjimku z evropských norem ve věci spotřební daně z malých palíren, vzhledem k tradici i v zájmu boje s nelegální výrobou alkoholu.

Žádá také o pětiletou výjimku pro nižší daň z přidané hodnoty v oblasti tepelné a elektrické energie a o osvobození registrovat se jako plátce DPH do ročního obratu 40.000 eur.

Tříletou výjimku bude požadovat při omezení výše spotřební daně na tabákové výrobky. O dvě výjimky bude Slovensko žádat v kapitole energetika, v případě povinných zásob ropy do roku 2008, dokud se v SR nevybudují náležité kapacity, a tři roky po vstupu do unie by mělo platit přechodné období na otevření trhu s elektřinou. Během této doby by se měly odstranit cenové deformace a dokončit restrukturalizace energetiky.


Zdroj: ČTK, 28. 11. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 02:30