Agris.cz - agrární portál

Sněmovna bude o zákonu o posuzování vlivů jednat v pátek

29. 11. 2000 | ČTK

Snemovna bude o zákonu o posuzování vlivu jednat v pátek

Pri pátecním druhém ctení návrhu zákona o posuzování vlivu na životní prostredí predloží v Poslanecké snemovne výbor pro verejnou správu, regionální rozvoj a životní prostredí souhrn 110 pozmenovacích návrhu. Protože se na nich dohodli poslanci ODS a CSSD, kterí jsou ve snemovne ve vetšine, mají velkou šanci na prijetí. Odpurci zmen, které budou znamenat zejména menší úcast verejnosti na posouzení, kritizují skutecnost, že pripomínky byly upraveny podle nejnižších kritérií smernic EU.

Evropským smernicím odpovídá ekologickými aktivisty kritizovaný návrh, podle nehož muže vláda bez vysvetlení jakýkoli projekt z posuzování vyjmout, jít muže napríklad o dálnice. Problém spocívá v tom, že zeme EU v tomto prípade musejí o zámeru informovat Evropskou komisi, což pro Ceskou republiku nebude platit do doby vstupu do spolecenství, rekl dnes novinárum predseda podvýboru pro ochranu životního prostredí a krajiny Libor Ambrozek.

Vítá, že poslanecké návrhy podstatne zkrátily nekteré lhuty, címž by se mel zrychlit celý proces posuzování. Cílem zákona má však podle nej být i zapojení verejnosti do rozhodování, kterou návrhy ODS a CSSD pripustí do procesu až na jeho záveru. "Nakonec se zákon obrátí proti investorum, protože se s pripomínkami verejnosti nebudou muset vyporádat na pocátku investicního zámeru," uvedl Ambrozek s odkazem na soudní spory provázející projekty, které nebyly dostatecne posouzeny.

Ambrozek, který návrhu vytýká to, že hlavní diskuse o nem se konala v sekretariátech ODS a CSSD, kritizuje i omezenou úcast verejnosti v územních a stavebních rízeních, navazujících na posuzování zámeru. Marne prosazoval, aby se jich mohli úcastnit místní lidé i obcanská sdružení. Na pátecním zasedání predloží pozmenovací návrhy. Do tretího ctení by návrh zákona mel prijít príští pátek.


Zdroj: ČTK, 29. 11. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 13:15