Agris.cz - agrární portál

Zpracovatelé drůbeže připravují mírné zvýšení cen

29. 11. 2000 | ČTK

Domácí zpracovatelé drůbeže připravují v nejbližším období zvýšení cen drůbežího masa maximálně do pěti procent. Důvodem je vedle rostoucích cen energií i narůstající poptávka po několika letech stagnace drůbežářského průmyslu a především potřeba zpracovatelů investovat do modernizace technologií. Řekl to dnes předseda Sdružení drůbežářských podniků v ČR Antonín Mottl. Sdružení zahrnuje rozhodující domácí zpracovatele. Drůbežářský průmysl

podle Mottla letos zaznamenává oživení, kdy zpracovatelé i prvovýrobci mají kapacity vytíženy téměř na 100 procent. Za letošních deset měsíců zpracovali rozhodující čeští producenti přes 197 tisíc tun drůbeže, z toho 177 tisíc tun kuřat. V celkovém objemu to představuje o 25,5 tisíce tun více než ve stejném období loňského roku. Objem zpracované drůbeže by měl letos dosáhnout až 250 tisíc tun, zatímco loni to bylo necelých 218 tisíc tun.

Příčinu zvýšené spotřeby drůbežího masa Mottl spatřuje v narůstajících cenách vepřového, ale i v možných obavách z nemoci šílených krav a v neposlední řadě v narůstající oblibě konzumace drůbežího masa.

"Předpokládaný cenový nárůst je pouze úpravou a narovnáním cen u výrobků, které byly na pokraji rentability. Po několik letech cenové stagnace, kdy většina zpracovatelů vyráběla s nulovým ziskem nebo se ztrátou, jejich technologie postupně zaostaly vlivem nedostatku peněz. Zvýšená poptávka po drůbeži a mírný nárůst cen jim umožní vytvořit zdroje na modernizaci zařízení, aby byly schopni zachovat kvalitu výrobků a udržet krok s Evropou," vysvětlil Mottl. Snahou sdružení je podle něj i zvýšení výkupních cen živé drůbeže.


Zdroj: ČTK, 29. 11. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.05.2024 07:36