Agris.cz - agrární portál

OAK: Mléčné kvóty ohrožují producenty

30. 11. 2000 | ČTK

Kvóty na mléko ohrožují zemědělské podniky, které v minulých letech investovaly do rozšíření a zkvalitnění chovů. "Zemědělci počítali s růstem produkce a návratností vložených prostředků a kvóty jim nyní odbyt zmrazí," řekl dnes ředitel Okresní agrární komory (OAK) pro Liberec a Jablonec Vítězlav Kverka.

Stanovení kvót považuje Kverka za nesmyslné, protože zakonzervuje současný stav. "Prakticky to likviduje volný trh s mlékem. Špatné producenty kvóty zachrání před možným krachem, protože jim zajistí odbyt, a těm dobrým kvóty brání v rozvoji," poznamenal.

Za nešťastné považuje stanovení kvót ředitel zemědělské společnosti Agro Bílá na Liberecku. Firma do rekonstrukce kravína a nákupu dojnic investovala zhruba deset miliónů korun. "Plánujeme rozšíření stavu dojnic ze současných 460 na 600, abychom kapacitu kravína plně využili, a kvóty nám rozvoj ztěžují," vysvětlil Jiří Sameš.

Kvóta, která bude stanovena podle produkce letošního roku, zajistí podniku odbyt zhruba 2,3 miliónů litrů mléka. "My bychom ale potřebovali o půl miliónu víc," poznamenal Sameš. Zavedení kvót na mléko je podle Sameše krokem zpět. "Podle našich informací uvažuje Evropská unie, že kvóty zruší, a my je budeme zavádět," konstatoval.

Nařízení systému mléčných kvót schválila vláda 22. listopadu, přičemž fungovat by mělo od 1. dubna. Proti tomu vystupují především představitelé Asociace soukromého zemědělství ČR ASZ), kteří tvrdí, že systém produkčních kvót bude mít nejen negativní důsledky pro zemědělskou praxi, ale je i v přímém rozporu s Ústavou, zákonem o ochraně hospodářské soutěže i samotným zákonem o Státním zemědělském intervenčním fondu. Asociace proto hodlá podat i stížnost k Ústavnímu soudu.

Schválená roční kvóta na výrobu mléka je 2,6 miliardy litrů. Pro případné zvýšení individuálních produkčních kvót a přidělení nových kvót by měla sloužit tzv. rezerva kvót, která spolu s individuálními kvótami nesmí v příslušném roce převýšit 3,01 miliardy litrů mléka. V letošním roce přitom produkce mléka v České republice dosáhne 2,79 miliardy litrů.


Zdroj: ČTK, 30. 11. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 06:09