Agris.cz - agrární portál

Cvičení prokázalo funkčnost havarijního plánu Temelína

30. 11. 2000 | ČTK

Dnešní cvičení personálu temelínské elektrárny a složek integrovaného záchranného systému v Temelíně a Týně nad Vltavou se uskutečnilo podle plánu a bez problémů. Po jeho skončení to novinářům řekli členové řídicího štábu v čele s přednostkou českobudějovického okresního úřadu Renatou Frelichovou. Cvičení, které začalo v 07:41 a skončilo v 11:22, podle nich prokázalo funkčnost vnějšího havarijního plánu jaderné elektrárny Temelín.

"Cvičení probíhalo podle časového rozvrhu a bez problémů. I děti základní školy Hlinecká v Týně na Vltavou byly velmi ukázněné a jejich cvičná evakuace, kterou jsme zkoušeli vlastně poprvé, se uskutečnila rychle a klidně," dodala Frelichová.

Při dnešním hodnocení cvičení se podle ní zástupci zúčastněných orgánů a institucí shodli, že v Týně nad Vltavou je třeba v souvislosti s havarijním plánem vyřešit dopravní situaci, konkrétně průjezdnost kolem školy Hlinecká, a také zřídit místnost pro havarijní komisi města.

"O tom budeme dále jednat, zajistíme projekt a teprve pak budeme hovořit o nákladech ze státního rozpočtu. Netroufla bych si říci konkrétní sumu," uvedla Frelichová ke stanovisku starosty Týna nad Vltavou Jiřího Eisenvorta; ten náklady na materiální zajištění havarijního plánu města odhaduje na 100 miliónů korun.

Námětem dnešního cvičení byla simulovaná technologická havárie v prvním bloku temelínské elektrárny s nebezpečím úniku radioaktivních látek do okolí. Vedle havarijního štábu Temelína se do akce zapojil havarijní štáb okresu České Budějovice a kontaktně i štáby sousedních okresů Písek, Tábor a Strakonice. Součástí scénáře byla i cvičná evakuace obyvatel "ohrožené" části Týna nad Vltavou, konkrétně žáků a personálu základní školy Hlinecká.


Zdroj: ČTK, 30. 11. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:01