Agris.cz - agrární portál

Výkon reaktoru JETE do 12 pct

7. 12. 2000 | ČTK

V prvním bloku jaderné elektrárny Temelín (JETE) pokračuje personál ve zkouškách v rámci druhé podetapy energetického spouštění, v níž výkon reaktoru dosahuje maximálně 12 procent jeho nominální hodnoty. Podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře není zvýšení výkonu reaktoru a přechod do další podetapy s výkonem do 30 procent otázkou nejbližších dnů.

Mluvčí 27. listopadu řekl, že druhá podetapa bude trvat "několik dnů". Dne 30. listopadu odhadl, že druhá podetapa potrvá ještě nejméně týden. Důvodem časového prodlení je opakování některých časově náročných zkoušek.

Mluvčí poznamenal, že ve druhé podetapě musejí pracovníci JETE provést celkem 154 testů. Zkoušky se týkají například regulace reaktoru, turbosoustrojí 1000 megawattů a jeho odstavení, regulace napájení parogenerátorů, turbonapájecích čerpadel a dalších zařízení primárního a sekundárního okruhu.

Výkon reaktoru prvního bloku se v současnosti pohybuje na úrovni 0,3 procenta a teplota vody v primárním okruhu je stabilizována zhruba na 280 stupních Celsia. Ve druhé podetapě energetického spouštění musí obsluha zařízení připravit na první přifázování bloku do rozvodné sítě. To ho čeká již v následující podetapě s výkonem reaktoru do 30 procent.


Zdroj: ČTK, 7. 12. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.06.2024 21:55