Agris.cz - agrární portál

Rajčata a mrkev mohou snížit riziko rakoviny plic

11. 12. 2000 | ÚZPI

Rajcata a mrkev mohou snížit riziko rakoviny plic

Každorocne umírá v USA více než 150 000 lidí na rakovinu plic - více než u všech ostatních druhu rakoviny. Proto proverovali odborníci z Harvardu (Harvard School of Public Health) možnost snížení rizika této rakoviny pomocí stravy bohaté na rajcata (popr. produkty z nich) a mrkev. Predpokládají pritom, že lykopen je duležitý karotenoid v rámci prevence rakoviny plic. Jejich závery jsou výsledkem analýzy u více než 140 000 mužu a žen, kterí se úcastnili desetileté studie. Odborníci z Harvardu pritom zjistili, že osoby, které konzumovaly nejvyšší množství dvou karotenoidu, a to alfa-karoten a lykopen vykazovaly o 20 - 25 % nižší riziko rakoviny plic.

American Vegetable Grower, 48, 2000, c. 11, s. 9 (FA)


Zdroj: ÚZPI, 11. 12. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 01:59