Agris.cz - agrární portál

Evropská integrace č. 3

11. 12. 2000 | MZe ČR

EVROPSKÁ INTEGRACE

OVOCNÁŘSTVÍ - VINOHRADNICTVÍ - ZELINÁŘSTVÍ - BRAMBORÁŘSTVÍ OKRASNÉ ZAHRADNICTVÍ - VČELAŘSTVÍ - HEDVÁBNICTVÍ

ČERSTVÉ A ZPRACOVANÉ VÝROBKY - VINAŘSTVÍ

ODBYTOVÉ ORGANIZACE VÝROBCU A JEJICH SDRUŽENÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ

Ročník : 4 Číslo : 3 15.2.2000

ZELENINA 1999 V TABULKÁCH

Ing. Ivana Součková, Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky, Praha

Dovoz a vývoz zpracované zeleniny v roce 1999 (bez ovocných a zeleninových šťáv)

Druh

D o v o z

V ý v o z

-

tuny

tis. Kč

tuny

tis. Kč

Konzervovaná zelenina

23 605,2

474 304,7

6 256,6

137 762,4

Prozatímně konzervovaná

1 545,0

21 703,1

22,0

360,0

Zmrazená zelenina

14 756,0

285 218,7

2 623,4

66 345,4

Sušená zelenina

2 573,4

152 104,6

339,2

26 290,0

Kečupy, omáčky

4 309,6

84 212,6

5 066,6

108 129,2

CELKEM

---

,0

Pramen : podle údajů celní statistiky zpracoval VÚZE

Dovoz zpracované zeleniny v roce 1999 včetně přepočtu na zeleninu čerstvou

(bez ovocných a zeleninových šťáv)

Druh

tuny

koeficient

čerstvá tuny

tis. Kč

Konzervovaná zelenina

23 605,2

1,3

30 686,8

474 304,7

Prozatímně konzervovaná

1 545,0

1,3

2 008,5

21 703,1

Zmrazená zeleniny

14 756,0

1,8

26 560,8

285 218,7

Sušená zelenina

2 573,4

11,1

28 564,7

152 104,6

Kečupy, omáčky

4 309,6

2,5

10 774,0

84 212,6

CELKEM

-

.

--

Poznámka : koeficient přepočtu zpracované zeleniny na zeleninu čerstvou dle ZUČM

Pramen : podle údajů celní statistiky zpracoval VÚZE

Vývoz zpracované zeleniny v roce 1999 včetně přepočtu na zeleninu čerstvou

(bez ovocných a zeleninových šťáv)

Druh

tuny

koeficient

čerstvá tuny

tis. Kč

Konzervovaná zelenina

6 256,6

1,3

8 133,6

137 762,4

Prozatímně konzervovaná

22,0

1,3

28,6

360,0

Zmrazená zelenina

2 623,4

1,8

4 722,1

66 345,4

Sušená zelenina

339,2

11,1

3 765,1

26 290,0

Kečupy, omáčky

5 066,6

2,5

12 666,5

108 129,2

CELKEM

-

.

-

,0

Poznámka : koeficient přepočtu zpracované zeleniny na zeleninu čerstvou dle ZUČM

Pramen : podle údajů celní statistiky zpracoval VÚZE

Dovoz a vývoz zpracované zeleniny a zeleninových výrobků podle jednotlivých druhů

v roce 1999

Druh zpracované zeleniny

D o v o z

V ý v o z

-

tuny

tis. Kč

tuny

tis. Kč

Artyčoky

32,8

2 913,7

.

.

Batáty

0,9

24,2

.

.

Cibule

955,2

52 667,4

25,5

734,0

Fazole

2 952,6

50 488,6

40,6

1 211,8

Hrách

2 315,1

40 797,0

959,2

21 336,2

Chřest

153,1

8 478,3

0,1

10,2

Kapary

13,2

1 637,7

0,1

7,1

Kukuřice sladká

4 468,9

94 562,2

393,1

9 581,7

Luštěniny ostatní

115,4

1 991,5

.

.

Marantové kořeny

0,2

21,0

.

.

Mrkev

119,6

4 874,0

60,9

4 311,1

Okurky nakládačky

1 955,0

24 687,2

1 077,9

20 959,4

Papriky

2 570,4

43 248,9

692,8

14 929,7

Rajčata

7 925,6

217 017,7

964,3

35 788,4

Řepa salátová

228,8

3 799,3

146,7

1 885,4

Špenát

1 232,1

23 481,4

423,9

9 336,2

Zelí červené

61,0

917,9

133,9

1 700,9

Zelí kyselé

3 754,8

18 262,0

53,7

682,6

Zelenina ostatní

9 295,8

245 941,5

3 069,0

72 980,6

Zeleninové směsi

4 329,1

97 519,6

1 199,5

35 302,5

Rajčatová šťáva a kečupy

4 309,6

84 212,6

5 066,6

108 129,2

CELKEM

,2

--

,0

Ovocné a zeleninové šťávy

642,5

45665,8

120,5

3 221,3

CELKEM

47 431,7

1063209,5

14 428,3

342 108,3

Pramen: podle GŘC zpracoval VÚZE

Dovoz a vývoz zeleniny konzervované (v octě, v kyselině octové nebo jinak) v roce 1999

( třída 2001, 2002, 2005)

Druh zeleniny

D o v o z

V ý v o z

-

tuny

tis. Kč

Kč/kg

tuny

tis. Kč

Kč/kg

Artyčoky

32,6

2 898,3

89,00

.

.

.

Cibule

24,7

771,1

31,30

23,5

529,5

22,50

Fazole

2 604,3

44 096,1

16,90

21,9

673,9

30,80

Hrách

1 321,6

22 231,8

16,80

579,7

13 303,6

23,00

Chřest

139,0

6 603,0

47,50

0,1

10,2

93,0

Kapary

3,9

607,8

155,80

0,1

7,1

66,50

Kukuřice sladká

1 859,4

44 968,3

24,20

67,7

2 257,1

33,40

Mrkev

79,3

1 733,9

21,90

1,4

34,0

25,20

Okurky nakládačky

1 699,8

22 945,1

13,50

1 074,8

20 925,4

19,50

Paprika

1 126,1

21 513,2

19,10

591,2

12 664,0

21,40

Rajčata

7 733,3

197 823,8

25,60

963,7

35 648,8

37,00

Řepa salátová

228,8

3 799,3

16,60

146,7

1 885,4

12,90

Zelí červené

61,0

917,9

15,00

133,9

1 700,9

12,70

Zelí kyselé

3 752,8

18 196,5

4,80

50,8

634,5

12,50

Zelenina ostatní

2 467,3

73 252,2

29,70

2 391,9

42 751,1

17,90

Zeleninové směsi

377,9

10 105,7

26,70

209,2

4 736,9

22,60

Zelenina homogeniz.*

93,4

1 840,7

12,10

.

.

.

CELKEM

--

20,10

--

22,00

Poznámka : * - započten o v součtu do zeleniny ostatní

Pramen : podle údajů celní statistiky zpracoval VÚZE

Dovoz a vývoz zeleniny vařené ve vodě nebo v páře, zmrazené v roce 1999 (třída 0710)

Druh zeleniny

D o v o z

V ý v o z

-

tuny

tis. Kč

Kč/kg

tuny

tis. Kč

Kč/kg

Artyčoky

0,2

15,4

79,10

-

-

-

Fazole

348,3

6 392,5

18,40

18,7

537,9

28,80

Hrách

917,1

17 625,8

19,20

379,5

8 032,6

21,20

Chřest

14,1

1 875,3

133,20

.

.

.

Kukuřice

1 704,3

37 386,7

21,90

325,4

7 324,6

22,50

Luštěniny ostatní

115,4

1 991,5

17,30

.

.

.

Paprika

708,3

13 784,6

19,50

101,6

2 265,7

22,30

Rajčata

56,1

870,2

15,50

.

.

.

Špenát

1 232,1

23 481,4

19,10

423,9

9 336,2

22,00

Zelenina ostatní

5 623,1

93 169,3

16,60

381,1

8 239,1

21,60

Zeleninové směsi

3 840,4

83 064,9

21,60

946,8

28 472,2

30,10

CELKEM

--

19,20

,0

-

24,90

Pramen : podle údajů celní statistiky zpracoval VÚZE

Dovoz a vývoz zeleniny konzervované zeleniny ne v octě, zmrazené v roce 1999 (třída 2004)

Druh zeleniny

D o v o z

V ý v o z

-

tuny

tis. Kč

Kč/kg

tuny

tis. Kč

Kč/kg

Cibule

0,4

45,3

107,90

0,0

0,3

52,20

Hrách

76,4

939,4

12,30

.

.

.

Kukuřice sladká

7,5

170,9

22,70

.

.

.

Zelí kyselé

2,0

65,5

33,50

2,9

48,1

16,80

Zelenina a směsi ost.*

110,3

4 340,0

39,40

43,5

2 088,7

48,10

CELKEM

--

28,30

--

46,10

Poznámka : * - započteno v celkovém součtu do zeleninových směsí

Pramen : podle údajů celní statistiky zpracoval VÚZE

Dovoz a vývoz zeleniny zmrazené v roce 1999 (třída 0710, 2004)

Druh zeleniny

D o v o z

V ý v o z

-

tuny

tis. Kč

Kč/kg

tuny

tis. Kč

Kč/kg

Artyčoky

0,2

15,4

79,10

.

.

.

Cibule

0,4

45,3

107,90

0,0

0,3

52,20

Fazole

348,3

6 392,5

18,40

18,7

537,9

28,80

Hrách

993,5

18 565,2

18,70

379,5

8 032,6

21,20

Chřest

14,1

1 875,3

133,20

.

.

.

Kukuřice

1 711,8

37 557,6

21,90

325,4

7 324,6

22,50

Luštěniny ostatní

115,4

1 991,5

17,30

.

.

.

Paprika

708,3

13 784,6

19,50

101,6

2 265,7

22,30

Rajčata

56,1

870,2

15,50

.

.

.

Špenát

1 232,1

23 481,4

19,10

423,9

9 336,2

22,00

Zelí kyselé

2,0

65,5

33,50

2,9

48,1

16,80

Zelenina a směsi ost.*

9 573,8

180 574,2

18,90

1 371,4

38 800,0

28,30

CELKEM

,0

-

19,30

--

25,30

Poznámka : * - v celkovém součtu nutno rozpočítat podle dvou předchozích tabulek

Pramen : podle údajů celní statistiky zpracoval VÚZE

Dovoz a vývoz zeleniny zeleniny prozatímně konzervované (např. oxidem siřičitým nebo ve slané vodě, sířenou vodou nebo přidáním vhodných konzervačních látek), ale v tomto stavu nevhodná k požívání) v roce 1999 (třída 0711)

Druh zeleniny

D o v o z

V ý v o z

-

tuny

tis. Kč

Kč/kg

tuny

tis. Kč

Kč/kg

Cibule

413,9

7 169,0

17,30

.

.

.

Kapary

9,3

1 029,9

110,20

.

.

.

Kukuřice

37,0

1 079,7

29,20

.

.

.

Okurky nakládačky

255,2

1 742,1

6,80

3,1

34,0

11,00

Paprika

736,0

7 951,1

10,80

.

.

.

Zelenina ostatní

93,1

2 722,3

29,30

18,9

321,3

17,00

Zeleninové směsi

0,5

9,0

17,00

0,0

4,7

259,90

CELKEM

,0

-

14,00

22,0

360,0

16,40

Pramen : podle údajů celní statistiky zpracoval VÚZE

Dovoz a vývoz sušené zeleniny a sušených kořenů v roce 1999 (třída 0712, 0714 kořeny)

Název

D o v o z

V ý v o z

-

tuny

tis. Kč

Kč/kg

tuny

tis. Kč

Kč/kg

Cibule

516,2

44 682,0

86,60

2,0

204,2

104,00

Kukuřice sladká

860,7

10 956,6

12,70

-

-

-

Mrkev

40,3

3 140,1

77,90

59,5

4 277,1

71,90

Rajčata

136,2

18 323,7

134,60

0,6

139,6

243,60

Ostatní zeleniny

1 018,9

74 957,0

73,60

277,1

21 669,1

78,20

Mezisoučet

--

59,10

-

,0

77,50

Batáty sušené

0,9

24,2

27,50

-

-

-

Marantové kořeny suš.

0,2

21,0

123,40

-

-

-

Mezisoučet *

1,1

45,2

41,10

-

-

-

CELKEM

2 573,4

152 104,6

59,10

339,2

26 290,0

77,50

Poznámka : * - započteno v součtu do zeleniny ostatní

Pramen : podle údajů celní statistiky zpracoval VÚZE

Dovoz a vývoz zeleninových šťáv, kečupu a omáček z rajčat v roce 1999

(třída 2009, 2103)

Název

D o v o z

V ý v o z

-

tuny

tis. Kč

Kč/kg

tuny

tis. Kč

Kč/kg

šťáva z 1 druhu ovoce nebo zel.

642,5

45 665,8

71,10

120,5

3 221,3

26,70

rajčatová šťáva

1 302,2

16 302,1

12,50

210,4

3 289,4

15,60

z toho : slazená

34,5

1 172,2

34,00

146,1

2 297,2

15,70

neslazená

1 267,7

15 129,9

11,90

64,3

992,2

15,40

kečup a jiné omáčky z rajčat

3 007,4

67 910,5

22,60

4 856,2

104 839,8

21,60

CELKEM

4 952,1

129 878,4

26,20

5 187,1

111 350,5

21,50

Pramen : podle údajů celní statistiky zpracoval VÚZE

Zahraniční obchod s čerstvou zeleninou v roce 1999

Druh

D o v o z

V ý v o z

-

tuny

tis. Kč

Kč/kg

tuny

tis. Kč

Kč/kg

Artyčoky

15,0

762,5

51,00

-

-

-

Batáty

10,8

514,0

47,60

-

-

-

Brukev

10,8

144,6

13,30

-

-

-

Celer hlízový

2091,5

21 578,7

10,30

47,7

408,8

8,60

Celer ne hlízový

367,5

4 087,3

11,10

-

-

-

Cibule

1 2242,0

59 162,8

4,80

479,7

4 442,6

9,30

Cibule šalotka

19,6

716,7

36,60

23,0

92,2

4,00

Čekanka

47,7

2 595,5

54,40

35,0

176,5

5,00

Česnek

5 346,4

110 499,6

20,70

85,3

3 523,5

41,30

Fazole

34,8

1 658,3

47,60

-

-

-

Fenykl hlíznatý

46,5

1 701,6

36,60

-

-

-

Hrách

135,4

3 002,8

22,20

2 123,7

11 044,4

5,20

Chřest

27,9

2 961,9

106,20

331,4

4 227,7

12,80

Kapary

1,1

87,5

81,70

-

-

-

Kapusta hlávková

4 737,2

66 819,4

14,10

21,6

162,8

7,60

Kapusta růžičková

224,2

3 897,0

17,40

1,2

26,4

22,60

Kardy a kardony

11,4

397,4

34,80

-

-

-

Křen

1 053,3

17 923,3

17,00

1,3

43,6

33,50

Kukuřice sladká

80,8

1 389,5

17,20

-

-

-

Květák, brokolice

1 1540,1

144 706,2

12,50

17,4

339,7

19,50

Lilek

294,7

8 190,5

27,80

0,4

11,7

32,80

Luštěniny ostatní

16,1

629,3

39,20

74,6

533,5

7,20

Marantové a ost. kořeny

7,7

246,1

32,10

-

-

-

Melouny

60 996,3

257 920,3

4,20

33,7

409,0

12,20

Mrkev, vodnice, tuřín

14240,1

133 737,0

9,40

1 022,9

2 801,6

2,70

Okurky nakládačky

5291,7

41 604,9

7,90

-

-

-

Okurky salátové

51 312,9

667 229,8

13,00

126,7

4 021,4

31,70

Paprika

36 083,8

771 622,0

21,40

131,1

4 586,2

35,00

Pór

3 922,3

69 952,8

17,80

11,2

221,5

19,80

Rajčata

54 892,4

852 931,7

15,50

1 496,9

29 145,4

19,50

Ředkvička, řepa salátová

4 099,2

55 517,0

13,50

316,0

3 149,2

10,00

Salát hlávkový

2 833,5

67 177,5

23,70

2,2

42,5

19,40

Salát ne hlávkový

178,6

6 233,9

34,90

5,5

22,7

4,10

Špenát

65,1

1 981,3

30,40

-

-

-

Tykve

185,1

5 183,4

28,00

-

-

-

Zelí bílé,červené

8 616,2

46 241,5

5,40

350,0

1 050,9

3,00

Zelí pekingské

3 837,9

52 987,0

13,80

9,0

132,6

14,70

Zelenina ostatní

886,0

18 323,2

20,70

10,0

210,7

21,00

ZELENINA CELKEM

285 803,6

-

.

6 757,5

-

.

Pramen : podle podkladů GŘC zpracoval VÚZE

___________________________________________________________________________

Evropská integrace - Ovocnářství, vinohradnictví, zelinářství, bramborářství, okrasné zahrad- nictví, včelařství, hedvábnictví, čerstvé a zpracované výrobky, vinařství. Odbytové organizace výrobců a jejich sdružení v zemědělství. - Informační oběžník

Vydává : Pracovní skupina pro ovoce, zeleninu a brambory a Pracovní skupina pro víno, Odbor evropské integrace, MZeČR, Těšnov 17, 117 05 Praha 1

Redakce : Ing. Jaroslav Zíka, tel. 02/21812933, fax 02/21812958, e-mail zika@mze.cz

Doc. Ing. Jiří Hodis, CSc., tel. 02/21812170, fax 02/21812958 (vinařství)

Pro vnitřní potřebu Pracovní skupiny pro ovoce, zeleninu a brambory, Pracovní skupiny pro víno a další zájemce


Zdroj: MZe ČR, 11. 12. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 16:32