Agris.cz - agrární portál

Britové jedí více, ale zdravěji

20. 12. 2000 | Hospodářské noviny

Ovoce, zelenina, müsli a kuře pozvolna vytlačují z jídelníčku Britů tradiční snídani na vidličku a nedělní rostbíf. Ukázal to průzkum, jehož výsledky zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Spotřeba slaniny a šunky loni například poklesla o 11 procent, chleba o tři procenta, brambor o šest procent a tuků a olejů o pět procent.

Vžitou představu, že Británie a čaj k sobě nerozlučně patří, bude zřejmě nutno časem poopravit. Prodej čaje se totiž snížil o devět procent.

Zvýšila se ale naopak spotřeba čerstvého ovoce a zeleniny. Namáhat se s loupáním pomerančů se ale Britům moc nechce, proto dávají proto přednost hroznovému vínu a banánům.

Nejoblíbenějším masem ostrovanů je kuřecí, ryba je na vzestupu, zato červené maso na ústupu. V uplynulých 20 letech se spotřeba masa snížila o 20 procent.

Celkově však jedí Britové více a třetinu svých výdajů za jídlo a pití utrácejí v restauracích, hospodách, barech a kavárnách. Jdou-li na oběd nebo na večeři, nejčastěji si dávají indická nebo čínská jídla.


Zdroj: Hospodářské noviny, 20. 12. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 09:21