Agris.cz - agrární portál

V ČR začne platit zákon o geneticky upravených organismech

2. 1. 2001 | ČTK

PRAHA 30. prosince (ČTK) - Pravidla pro zacházení s geneticky upravenými organismy a produkty tak, aby bylo ochráněno životní prostředí, zdraví lidí i zvířat a biologická rozmanitost, zavádí s účinností od 1. ledna zákon o nakládání s těmito produkty. S modifikovanými organismy budou moci nakládat pouze osoby zařazené do seznamů ministerstva životního prostředí. To má ve spolupráci s dalšími resorty také posuzovat žádosti o zapsání.

Seznamy, do kterých se mají pěstitelé, dovozci a obchodníci zapsat nejpozději do začátku května, budou veřejné. Každý by do nich měl mít možnost nahlédnout nebo si pořídit výpis. Výjimku tvoří léčiva, jejichž kontrolu ošetřuje speciální zákon.

Zákon má vyplnit mezeru, která dosud v české legislativě v této oblasti existovala. Vláda v důvodové zprávě k předpisu přiznala, že žádný zákon dosud problematiku geneticky modifikovaných organismů nepokrýval, "což může být zdrojem rizika jak pro zdraví člověka, tak pro životní prostředí".

rem kar


Zdroj: ČTK, 2. 1. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 05:08