Agris.cz - agrární portál

Ústecká Setuza koupila majetek akciové společnosti Lukana

3. 1. 2001 | ČTK

ÚSTÍ NAD LABEM 2. ledna (ČTK) - Koupí majetku a.s. Lukana ukončila 31. prosince loňského roku a.s. Setuza restrukturalizaci tuzemského tukového průmyslu. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Setuzy Marie Logrová s tím, že předtím ústecký producent jedlých tuků a olejů, pracích prášků, zubních past a mýdel prodal v průběhu loňského prosince téměř 100 procent akcií Lukany investorské společnosti Oil Bohemia.

"Koupí podniku Lukana převzala Setuza zpracování olejových komodit a výrobu jedlých olejů a bionafty. Vedle aktiv přecházejí na Setuzu i závazky Lukany vůči věřitelům," uvedla Logrová. Spolu s názvem podniku získala Setuza i ochrannou známku Lukana, cílem restrukturalizačních kroků je podle Logrové vytvoření silného a konkurence schopného subjektu. Lukana se tak stala výrobním závodem Setuzy.

V souvislosti s restrukturalizací a koupí Lukany dokončila Setuza v závěru loňského roku přechod na takzvaný německý model řízení. Vrcholový management firmy je tak od 1. ledna totožný s představenstvem společnosti. Dozorčí rada reprezentuje akcionáře Setuzy.

Generálním ředitelem Setuzy byl nově jmenován předseda představenstva firmy Zdeněk Kubát. Dosavadní generální ředitel společnosti Petr Voborník zůstal v představenstvu a zastává nyní funkci obchodního ředitele odpovědného za nákup a prodej v obou sloučených společnostech. Dalšími členy představenstva a vedení společnosti jsou Radovan Macek, Aleš Volf, Zdeněk Hušek, Stanislav Sochor a Jan Stiebitz.

Setuza se po sloučení s Lukanou stala největším tuzemským zpracovatelem olejových komodit s roční kapacitou téměř 450 tisíc tun řepkového semene. Po dokončení modernizace nové technologie v letošním roce zvýší kapacitu zpracovaného řepkového semene na zhruba 600 tisíc tun. Tržní podíl nejvýznamnější produkce Setuzy - jedlých olejů - dosahuje na českém trhu asi 75 procent.

Největším akcionářem Setuzy, jejíž základní jmění činí 1,153 miliardy korun, je se 49,92 procenta akcií a.s. AJZ. Mezi významné akcionáře patří Fond národního majetku ČR s 21,17

procenta akcií a a.s. Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, která drží 17,13 procenta akcií Setuzy.

Jan Foukal klh


Zdroj: ČTK, 3. 1. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 21:57