Agris.cz - agrární portál

ČR by mohla v březnu požádat EK o Sapard

4. 1. 2001 | ČTK

Zídek: ČR by mohla v březnu požádat EK o schválení agentury Sapard

PRAHA 4. ledna (ČTK) - Česká republika chce v březnu požádat Evropskou komisi o akreditaci agentury Sapard, která je nezbytná pro čerpání peněz Evropské unie na pomoc zemědělství z předvstupního programu Sapard. ČTK to řekl náměstek ministra zemědělství pro zahraniční vztahy a EU Tomáš Zídek.

"V současné době agentura Sapard připravuje podklady pro to, aby mohla být zahájena národní akreditace, kterou provede ministerstvo financí. Máme představu, že by národní akreditace začala ještě v lednu, a v březnu bychom mohli požádat o akreditaci Evropskou komisi," řekl Zídek.

Agentura bude spravovat prostředky EU a její schválení Evropskou komisí je poslední podmínkou pro spuštění programu Sapard. Teprve poté může dojít k výběru konkrétních projektů a po jejich schválení i k fyzickému převodu peněz. Jedinou kandidátskou zemí, která již agenturu plně akreditovala, je Bulharsko.

Prvním krokem k rozjezdu Sapardu bylo schválení programu rozvoje venkova a zemědělství loni na podzim členskými státy EU i Evropskou komisí. "Materiál popisuje a zdůvodňuje dotace, které bude ČR v rámci Sapardu dostávat," uvedl dále Zídek.

Druhým krokem a podmínkou pro to, aby finanční prostředky pro ČR vyčleněné z rozpočtu EU na loňský rok nebyly ztraceny, bylo pověření komisaře pro zemědělství Franze Fischlera a ministra zemědělství Jana Fencla k podpisu víceleté platební dohody do konce loňského roku.

"Důležitějším krokem než samotný podpis dohody bylo zmocnění komisaře k podpisu," vysvětlil Zídek. "Podstatné je, že se finanční prostředky z roku 2000 neztratí, převedou se do dalšího roku a mohou být čerpány až do roku 2002," dodal.

Sapard je jedním z nástrojů předvstupní pomoci, které mají podpořit přípravu kandidátů na společnou zemědělskou politiku a také je naučit zacházet s prostředky z fondů EU, jichž dostanou po vstupu podstatně víc. "Sapard je klasickou ukázkou toho, jak budou po vstupu ČR do EU fungovat strukturální fondy. Jde o dotace, které vyžadují spolufinancování z národních rozpočtů i ze strany podnikatelů, kteří dotace dostávají," dodal.

Ročně do fondu Sapard z rozpočtu unie poplyne 520 miliónů eur pro deset kandidátských zemí. Pro Českou republiku je vyčleněno 22 miliónů eur ročně. "Strop je 22 miliónů ročně, realita však bude podřízena tomu, nakolik budou projekty předložené podnikateli kvalitní a nakolik budou v souladu se Sapardem," řekl.

Finanční prostředky se podle něj budou vyplácet až při ukončení projektu. "Podnikatel o ně zažádá a teprve ve chvíli, kdy je stavba či rekonstrukce nebo jejich fáze ukončena kolaudací, dostane v jednom dni příslušný podíl finančních prostředků z EU i z domácího rozpočtu. Stavbu si tedy financuje sám," řekl.

Projekty v rámci Sapardu by měly být orientovány na investice do zemědělských firem, vylepšení zpracovatelských provozů, na veterinární a fytosanitární kontroly, ale také například na ochranu životního prostředí, krajinotvorbu či uchování venkovského kulturního dědictví. Z peněz EU bude hrazena nejméně polovina hodnoty projektu, nejvýše však 75 procent.

Ladislava Simonová klh


Zdroj: ČTK, 4. 1. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 13:00