Souhrn událostí předchozího dne 25. 2. 2004

MZe: Objem mléčných kvót bude třeba v roce 2004/2005 snížit

Objem mléčných kvót rozdělených mezi domácí producenty bude v roce 2004/2005 třeba snížit, protože současné množství 2,77 miliardy litrů výrazně převyšuje národní limit, který Česku přiřkla Evropská unie. Sdělilo to ministerstvo zemědělství, které z těchto důvodů navrhne ve středu vládě neuvolňovat ze stanovené rezervy pro rok 2004/2005 žádný objem pro zvyšování výrobních limitů. Kvóty regulují domácí produkci mléka. ČR dostala od EU limit zhruba 2,6 miliardy litrů. Kvóty přidělené producentům v současnosti převyšují vyjednané množství o 167 milionů litrů.

V EU si asi polepší chov skotu na lukách;riziko u prasat, drůbeže

Chov skotu na trvalých travních porostech a pěstování cukrovky a olejnin by měly patřit mezi odvětví zemědělské výroby, která si po vstupu do Evropské unie nejvíce polepší. Rizika mohou čekat naopak producenty prasat a drůbeže, možná i pěstitele brambor a krmného obilí, řekl na dnešní konferenci Zemědělství v evropských souvislostech ředitel Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáš Doucha. Zemědělské podniky by se měly v EU v průměru dočkat zlepšení. Nejvíce by se to mělo týkat velkých farem, které budou v méně příznivých oblastech chovat na lukách a pastvinách skot v nízké hustotě.

ÚOHS sleduje situaci na trhu s vepřovým; správní řízení nevede

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže od konce loňského roku sleduje situaci na trhu s vepřovým masem. Zajímá se nejen o výrobce a jejich sdružení, ale i zpracovatele. "V současné době nevede ÚOHS správní řízení, nemohu je v tuto chvíli však vyloučit," řekl dnes předseda úřadu Josef Bednář v reakci na úterní nátlakovou akci chovatelů prasat před firmou Steinhauser v Tišnově. Zemědělci požadovali minimální výkupní cenu 30 Kč za kilogram vepřového v živém, zatímco některé masokombináty nabízely kolem 25 až 26 korun.

Bramboráři se bojí zavlečení chorob z Polska po vstupu do EU

Čeští bramboráři se bojí zavlečení chorob z Polska, řekl dnes předseda Ústředního bramborářského svazu František Novák. Do května polské brambory kvůli výskytu chorob na český trh nesmějí, ale po vstupu Česka do Evropské unie bude dovoz bez omezení. Domácí pěstitelé se obávají možných rizik, protože špatná fytokaranténní situace by jim mohla zavřít cestu na jinak volný společný evropský trh. "Chceme mít důkaz, že Polsko není rizikovou zemí," zdůraznil. Český stát i podniky podle něj v posledních letech investovaly do zlepšení zdravotního stavu porostů brambor miliony korun a dovoz nekvalitních hlíz by podle Nováka tyto investice znehodnotil.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info