Souhrn událostí předchozího dne 26. 2. 2004

Souhrn událostí předchozího dne 26. 2. 2004

Pěstitelé využili poslední možnost k podporovaným výsadbám vinic

Poslední možnost k finančně podpořené výsadbě vinic před vstupem do Evropské unie využili vinohradníci na celkové ploše 1690 hektarů. V zákonném termínu od 1. ledna do 15. února se u Vinařského fondu sešlo 542 žádostí o podporu, což bylo o čtyřicet více než za celý loňský rok. Řekl to dnes sdělil ředitel fondu Jaroslav Machovec.Podle něj lze předpokládat, že skutečně vysazená plocha bude menší, než o jakou vinohradníci zažádali. "O kolik, to ukáže až jaro," vysvětlil ředitel.

Zašantročit dotace? Narazíte.

Peníze, vyplacené zemědělcům ze společné unijní kasy, bude Brusel pečlivě hlídat. Zašantročené dotace vymůže zpět, i kdyby mělo jít jen o drobné částky. Letos poprvé začnou čeští zemědělci čerpat dotace z unijních zdrojů. Spolu s penězi z Bruselu přijde i platební kultura, jakou u nás dosud neznáme. Za nesrovnalosti v hospodaření i v účtech čeká příjemce dotací krácení podpory o jedno procento každý den. Když si nedá věci do pořádku do dvaceti dnů, podpora se mu zamítne.

Liberecký kraj připravuje poradenské centrum pro zemědělce

Poradenské centrum pro zemědělce chce ještě před vstupem do Evropské unie otevřít Liberecký kraj. Agrární a poradenské informační centrum buduje resort zemědělství a životního prostředí ve spolupráci s Agrární radou Libereckého kraje. Centrum by mělo zemědělcům pomoci při získávání informací z oboru i při čerpání dotací ze státních a evropských fondů. Dnes to řekla krajská mluvčí Linda Futerová. Podle Jiřího Teplého z Agrární komory pro Liberec a Jablonec už v současné době mohou zemědělci informace získat na regionálním pracovišti komory.

Veletrh Vinex letos přivítá o polovinu více firem než loni

Poloviční nárůst vystavovatelů na 160 společností zaznamenal letos již jedenáctý mezinárodní vinařský veletrh Vinex. Představí se na něm nejen domácí vinaři, ale i jejich kolegové ze Slovenska, Rakouska a Maďarska. Od 2. do 5. března se v pavilonu A1 budou prezentovat technologie, vína jako taková budou v pavilonu A2. Řekl tajemník Českomoravské vinohradnické a vinařské unie (ČMVVU) Martin Půček. V letošním roce si podle něj návštěvník může zakoupit degustační skleničku, se kterou může ochutnávat jednotlivé vzorky.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info