Farmář stále čeká peníze od státu

Ani korunu dosud nedostal od státu farmář ekologického statku v Záblatí na Prachaticku, který musel před čtyřmi měsíci kvůli nálezu BSE utratit šestatřicet krav. Třebaže státní veterinární správa už zemědělci Václavu Kovářovi kompenzaci odsouhlasila, ministerstvo zemědělství ji ještě neschválilo. Farmář Václav Kovář totiž teprve nyní sestavuje seznam krav a jejich hodnoty, ze kterých budou ministerští úředníci vycházet při vyčíslení škod.Kovářovi stát z rozpočtu zaplatí jatečnou a plemennou hodnotu krav a částečně i užitkovost.

Protože šlo o masná plemena, nebudou sumy tak horentní jako v jiných podnicích. "Jsou to řádově desetitisíce korun, které může dostat. O konečné sumě teprve rozhodneme," řekl Jaromír Randák, který má na ministerstvu zemědělství na starosti chov skotu.

Kovář už dostal peníze od pojišťovny, za které nakoupil nový dobytek, a dál podniká. Teď ale potřebuje další peníze, protože například jen kafilerie chce zaplatit za zlikvidování zvířat sto osmdesát tisíc korun."S kompenzací od státu je hrozně papírování a trvá to. Do konce roku jsme to podat nestihli a teď jsme žádosti museli několikrát na ministerstvu konzultovat. Proto se to tak protahuje, ale snad už peníze brzy budou," uvedl Kovář.Státní veterinární správa přitom tvrdí, že veškeré požadavky na kompenzaci od šumavského farmáře už vyřídila, a brzdí tak proplacení pouze ministerstvo zemědělství. "Od nás to odešlo, ale jak to administrativně vyřizují na ministerstvu, nevím. Farmář jim musí předložit prokazatelné náklady, tedy faktury za utracení, likvidaci i odvoz a podobně," řekl mluvčí správy Josef Duben.

Ministerští úředníci potvrdili, že zatím Kovářovi neposlali na účet ani korunu. Přiznali, že chyba je na obou stranách: jak v laxnosti farmáře, který žádosti o peníze mohl podat už koncem loňského roku, tak i v množství tiskopisů, které potřebují úředníci vyplnit. Slíbili ale, že do měsíce peníze dostane, jakmile žádosti o finanční náhradu podepíše ministr zemědělství Jaroslav Palas a projdou ministerstvem financí."Už jsme si ujasnili, co budeme hradit, a řekli farmářovi, co potřebujeme předložit a jaké doklady musí mít. Nezdržujeme to, ale je potřeba mít vše zdokumentované. Když se vzdá nyní patnácti dnů na odvolání proti výši náhrady, tak do měsíce peníze mít bude, ale od pojišťovny už peníze dostal, tak na tom nemůže být úplně špatně," řekl Jaromír Randák z ministerstva.

Farmář Kovář nepropustil ani jednoho ze svých zaměstnanců, jak se obával po nálezu BSE. Tvrdil, že v očích odběratelů jeho farma klesne."Nepočítali jsme, že to farmu položí a bude propouštět, takže jsme se neobávali ani nárůstu nezaměstnanosti. Od začátku totiž bylo jasné, že dostane kompenzaci za utracená zvířata od státu," řekl starosta Záblatí Vladislav Klabouch.

Na ekologické farmě se šestý případ BSE v České republice objevil loni 17. října u osmileté krávy. Veterináři poté vyhledali dalších 35 kusů, jež byly narozeny ve stejném roce jako nakažená kráva, a ty pak utratili. Testy posléze ukázaly, že byly zdravé. Ministerští úředníci farmáři slibovali, že peníze dostane nejrychleji, jak to půjde, aby nemusel uzavřít farmu a případně i propouštět.

Lidé v obci nyní především kritizují, že byly poraženy i zdravé krávy. "Ty další kusy přišly doslova nazmar. Dost se o tom diskutovalo, protože polovina rodin v obci má alespoň jednoho člověka zaměstnaného na farmě," uvedla Marta Švejdová ze Záblatí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info