Zemědělci jsou k přírodě již šetrnější

Zemědělci projevili velký zájem o seminář o hnojení, který hostila ve středu zasedací síň podbořanské radnice. Kromě rad, jak sladit efektivnost výroby s nakládáním s hnojivy, se utvrdili v tom, že Evropská unie od nich i v tomto směru čeká určitou změnu myšlení. Lektoři na základě směrnic od hnojení doporučili více využívat přirozená, tedy statková hnojiva jako je chlévská mrva a nespoléhat se výhradně na průmyslově vyráběné prostředky.

"Na druhé straně je pravda, že čeští rolníci se chovají k životnímu prostředí už výrazně lépe než před rokem 1989. Naopak horší jsou v tom jejich kolegové ze západu, kteří průmyslová hnojiva využívají až moc a ničí tak i zdroje pitné vody," uvedla Zdeňka Lněníčková, vedoucí spolupořádajícího odboru životního prostředí Městského úřadu Podbořany. Ale platí i to, že šetrnější přístup k přírodě ovlivnila ekonomika. Řada podniků prostě na drahá hnojiva nemá peníze.

Všechny rady - i ty, jež zazněly na semináři o získávání dotací v Žatci minulý týden - směřující k zemědělcům a způsobu jejich výroby, stále více vyzdvihují nikoli prvořadou důležitost produkce, ale šetrný přístup k půdě a zvířatům. Tedy k tomu, v čem EU vůči ČR cítí jisté dluhy. Ing. Michal Malý z provozně-ekonomické fakulty České zemědělské univerzity zemědělcům radí, jak získávávat dotace. Přitom prohlásil, že peníze z EU dostanou jedině tehdy, budou-li postupovat podle tzv. správné zemědělské praxe. Tu určí EU přímo, případně prostřednictvím státu a jeho organizací. "Rolník se nesmí chovat podle hesla Po nás potopa. Ne, on se musí aktivně podílet na krajinotvorbě i rozvoji venkova," upozornil.

Podle informací ze seminářů je to jednoduchá rovnice. Čeští zemědělci se budou chovat podle norem a směrnic EU, čímž získají nárok na různé dotace. A když ne, tak je už pevně daný systém udělování podpor sám o sobě připraví o možnost uspět na trhu.

Podle Libora Roučka, kandidáta na europoslance za ČSSD, na tom ale nejsou čeští zemědělci tak špatně, aby nemohli v konkurenci Evropské unie uspět, prohlásil nedávno v Podbořanech.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info