Veletrh Biofach obsadil pouze svaz Pro-bio a dvě české firmy

České společnosti měly i letos slabé zastoupení na mezinárodním veletrhu biopotravin a bioproduktů Biofach v německém Norimberku. Jedinou českou expozicí byl Svaz ekologických zemědělců Pro-Bio a firmy Sluneční brána a Racio. Svazová expozice zahrnovala výrobky devíti ekozemědělců a Biofach obsadilo celkem 1882 ze 67 zemí světa. Sdělila to Markéta Doubravská ze svazu Pro-Bio. V rámci veletrhu se uskutečnilo sympozium o ekozemědělství v EU a akčním plánu, kterého se zúčastnili ministři zemědělství z dvanácti evropských zemí a více než 300 expertů.

"Český ministr zde bohužel chyběl," uvedla Doubravská. Zemí roku se na veletrhu stalo Nizozemí a nejvyšší ocenění "Produkt roku" získala tyčinka "Latte Macchiato" od německé firmy Rapunzel Naturkost.

Podle odborných studií je na světě ekologicky obhospodařováno více než 24 milionů hektarů půdy. S největší rozlohou nyní vedou Austrálie, Argentina a Itálie. Ekozemědělce trápí výkupní ceny bio mléka a biomasa, což se projevilo na snížení příjmů farmářů. Celkový obrat na trhu s biopotravinami i přesto loni dosáhl asi 23 miliard EUR, z toho více než polovina připadla na USA.

Ekologičtí zemědělci mimo jiné při pěstování rostlin nepoužívají syntetická hnojiva a pesticidy a zvířata chovají pouze přirozeným způsobem s možností výběhu nebo pastvy.

Svaz Pro-Bio má nyní deset regionálních center a 528 členů. Tato nevládní a nezisková organizace se sídlem v Šumperku také pořádá odborné semináře, podporuje spotřebu biopotravin a rovněž zastupuje zájmy všech ekozemědělců vůči státním či kontrolním orgánům. Jeho členové nyní hospodaří asi na 130 000 hektarech zemědělské půdy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info