Souhrn událostí předchozího dne 27. - 29. 2. 2004

Po vstupu do EU budou vína z Rakouska zřejmě tlačit ceny dolů

Vstup do Evropské unie bude pro domácí vinaře znamenat tlak na cenu kvalitních jakostních vín, protože ta jsou v sousedním Rakousku asi o 20 procent levnější, řekl tajemník Českomoravské vinohradnické a vinařské unie Martin Půček. Tuzemské vinařství ale zůstává konkurenceschopné zejména v bílých vínech, pro něž má země mimořádně vhodné podmínky. Rakušané již podruhé ohlásili silnou účast na veletrhu Vinex v Brně, dodal Půček. Silný marketingový nástup rakouských vín do tuzemska je podle něj patrný již dva až tři roky.

Syrovátka ve výkrmu prasat

Pokud je prasatům zkrmována syrovátka, dochází u nich ke zlepšení růstu svaloviny a technologické kvality masa - maso jde také lépe zpracovat. Syrovátka působí rovněž pozitivně na specifickou chuť masa, jak vyplynulo z článku, zveřejněném ve francouzském odborném časopise La France agricole, který referoval o novém trendu v krmení prasat v některých francouzských regionech. Syrovátka ve sledovaných zemědělských podnicích tvořila 25 až 35 % krmné dávky. Na jedno vykrmené a prodané prase (95 až 98 kg) to představuje množství 1200 až 1400 litrů.

ČSÚ: Výroba masa v lednu klesla o 8,4 procenta

Produkce masa v České republice již třetí měsíc po sobě klesá. V lednu se v zemi vyrobilo 41.230 tun masa bez drůbežího, což je o 8,4 procenta méně než před rokem. Výroba vepřového masa se snížila o 8,3 procenta a hovězího včetně telecího o 8,7 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.Průměrná porážková hmotnost jatečných býků se snížila meziročně o 2,3 procenta na 575,9 kg, zatímco u jatečných prasat (bez prasnic a kanců) vzrostla o 2,4 procenta na 111,2 kg.Ceny zemědělských výrobců jatečných býků meziročně vzrostly o 4,1 procenta, zatímco u jatečných prasat poklesly o 5,2 procenta.

Informace o akreditaci poradců MZe v roce 2004

Ministerstvo zemědělství ČR schválilo třetí běh akreditace privátních poradců. Podat přihlášku budou moci všichni zájemci, kteří splní náležitosti dané Směrnicí o akreditaci poradců MZe. Přihlášky včetně dalších požadovaných dokumentů mohou poradci podávat od 1. března do 15. dubna 2004 na adresu Správce Registru poradců MZe : ÚZPI, Koordinační centrum pro poradenství, Slezská 7, Praha 2, PSČ 120 56. (Kontakty na ÚZPI Praha. tel. 227010444, 227010408 nebo 227010512; mail: petranova@uzpi.cz, drozdova@uzpi.cz, holasova@uzpi.cz).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info