Zájem o lesy a pole

Českomoravská hypoteční banka (ČMHB) navázala kontakt s Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem (PGRLF). Ten od 20. února začal poskytovat farmářům příspěvek na úhradu úroků z hypoték na zemědělskou půdu ve výši 4,5 procentního bodu z úroků. Kromě ČMHB projevily o nový produkt zájem i Raiffeisenbank a Volksbank. "Většinou se jedná o ústavy, jejichž mateřské finanční domy s takovým typem hypoték mají ve svých zemích zkušenosti, řekl týdeníku EURO ředitel PGRLF Lubomír Netolický. Hypotéky jištěné půdou zatím nabízí Česká spořitelna, GE Capital Bank (GECB) a Komerční banka (KB).

Ministr zemědělství Jaroslav Palas uvedl, že by mohlo jít o nákup až 50 tisíc hektarů půdy ročně. "V prvních letech by to znamenalo roční finanční objem od tří do pěti miliard korun, soudí Palas. Bankéři z České spořitelny a GE Capital Bank jsou střízlivější. Odhadují, že objem půjček v letošním roce se bude pohybovat mezi 800 miliony až miliardou korun. Vláda chce využít přechodného sedmiletého období vyjednaného s EU k převodu vlastnictví pozemků na tuzemské farmáře, kteří z 90 procent hospodaří na pronajatých polnostech

Hypotéku nabízí GECB již od 300 tisíc korun, Česká spořitelna od jednoho milionu. GECB předpokládá maximální výši úroku 7,5 procenta, spořitelna o procento výše. Úroková sazba s možností fixace na období od jednoho roku až do deseti let má u KB činit minimálně pět procent. Standardní délka splácení bude u spořitelny deset až patnáct let, GECB a KB počítají i s 20 lety. "Farmáři mají dobrou platební morálku ve srovnání s ostatními, a proto s nimi rádi spolupracujeme, uvedl produktový manažer GECB Martin Jarolím.

"Zemědělcům jsmejiž půjčili 3,5 miliardy korun a částka je to pro nás zajímavá. Proto jsme se rozhodli k hypotékám na půdu přistoupit, řekl Ladislav Dvořák, ředitel odboru speciálních programů České spořitelny. Dvořák je toho názoru, že podmínky nastavené PGRLF jsou příliš nevolnické. "Některé požadavky fondu, například povinnost deset let na půdě hospodařit, bychom ani nechtěli. To je pro zemědělce riskantní. Jako bankéř bych byl liberálnější, dodal Dvořák. Podle propočtů Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky je v Česku průměrná tržní cena půdy 36 tisíc korun za hektar.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info