Souhrn událostí předchozího dne 2. 3. 2004

Souhrn událostí předchozího dne 2. 3. 2004

Palas: Stát propagaci tuzemských potravin podpoří 200 mil. ročně

Ministerstvo zemědělství chce na propagaci domácí produkce potravin poskytovat 200 milionů korun ročně, oznámil dnes ministr zemědělství Jaroslav Palas. Poprvé by stát měl tyto prostředky uvolnit letos. Zviditelnění tuzemských potravin bude mít na starosti nový odbor marketingu při Státním zemědělském intervenčním fondu. "Důležitým prvkem pro zákazníky je rovněž snadno dohledatelný původ," uvedl ministr při zahájení mezinárodních potravinářských veletrhů Salima v Brně.

Rodinný pivovar Bernard zvedne ceny sudového piva o 5,9 procenta

Humpolecký Rodinný pivovar Bernard od poloviny března zvedne ceny sudového piva. K úpravě dochází kvůli růstu výrobních nákladů, investic a s ohledem na vývoj cen na trhu, řekl dnes mluvčí Zdeněk Mikulášek. Zdražení v průměru o 5,9 procenta se pro obchodníky na půllitru promítne od 0,50 po necelých 0,80 korun, podle druhu piva. Zákazník v restauraci si připlatí asi jednu korunu.

Vyšetřování na BSE

Do konce letošního února bylo od počátku roku 2001 vyšetřeno 535 611 vzorků mozku skotu s tím, že na toto množství bylo zjištěno devět nemocných zvířat. Je to málo v porovnání s ostatními státy, kde se na BSE vyšetřuje. To však neznamená, že by vyšetřování nemělo smysl. Toto nebezpečné a stále málo prozkoumané onemocnění skotu představuje pro člověka potenciální nebezpečí, kterým je nová varianta Creutzfeldt-Jakobovy nemoci.

Palas: Vstup do EU bude znamenat posílení prestiže zemědělství

Vstup do Evropské unie bude pro české zemědělství znamenat posílení jeho prestiže a stabilizaci trhu. Na dnešním setkání s jihočeskými zemědělci to řekl ministr zemědělství Jaroslav Palas. Také premiér Vladimír Špidla si myslí, že EU poskytne zemědělství stabilnější postavení. Palas nesouhlasí s hlasy, které tvrdí, že čeští úředníci nebudou schopni přijímat a rozdílet platby ze zdrojů EU.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info