V Beskydech šelem neubývá

Na území Beskyd žije asi sedmnáct rysů, jedna malá smečka vlků o třech nebo čtyřech kusech a podle loňských údajů asi tři medvědi, kteří nyní čas tráví zimním spánkem. Tyto výsledky prokázalo mapování výskytu šelem, které se uskutečnilo v půlce února a které bude průběžně doplňováno o nové informace až do konce dubna.

Odhadnout skutečný počet šelem v oblasti není jednoduché. "V současné době máme základní přehled o tom, kde šelmy jsou, a na kterých místech se rády pohybují. I když už je jednorázová sčítací akce za námi, budeme jako obvykle shromažďovat další údaje, abychom věděli co nejvíce," uvedla pracovnice Správy chráněné krajinné oblasti Beskydy Dana Bartošová. První mapování výskytu rysa ostrovida se konalo v roce 1985. Od té doby se pravidelně na přelomu února a března za tímto účelem schází skupina lidí. Jde nejen o pracovníky správy, ale také o stráž ochrany přírody, vlčí hlídky organizované Hnutím DUHA a o další dobrovolníky, kteří se na jeden až dva dny vydávají do lesů a mapují lovecké stezky rysů, stopy vlků, kteří se v Beskydech objevili teprve v roce 1994, a dalších chráněných druhů. "Po stopové dráze se jde několik dní, jinak by to nebylo sčítání, ale jen dohady," upřesnil znalec šelem a člen svazu ochránců z Valašského Meziříčí Ludvík Kunc. Rys potřebuje k životu lesnaté území o rozloze čtyři až pět tisíc hektarů. Svým územím postupně prochází a na stejném místě se objeví jednou za tři týdny.

"Z toho pramení špatné odhady počtu těchto kočkovitých šelem. Rys prochází různými revíry a myslivci často spočítají místo jednoho hned několik rysů," naznačil Kunc nedostatky ve sčítání. "I to je podle mého názoru jeden z důvodů, proč Správa CHKO Beskydy organizuje tyto akce a snaží se zjistit skutečné počty šelem," doplnil zoolog. Podle dostupných informací se letošní sčítání uskutečnilo za podmínek, kdy stále sněžilo, ale dva dny před akcí nepadal sníh, takže bylo možné sledovat jen čerstvé stopy. Účastníkům komplikoval práci vítr, který stopy zafoukával nebo měnil. "Kromě rysů a vlků byly zaznamenány další druhy, například jeřábek lesní, strakapoud bělohřbetý, datlík tříprstý, krkavec velký a vydra říční, " sdělila Bartošová. Předběžné výsledky sčítání ukazují, že rys obývá přibližně stejné lokality jako loni. Ve Vsetínských vrších byli zjištěni tři rysové, v pohoří Javorníky také tři a v Moravskoslezských Beskydech jedenáct rysů ostrovidů. Sčítání potvrdilo i výskyt vlka v pohraniční oblasti mezi Mosty u Jablunkova a Bílým Křížem, ale i v Javorníkách. Cílem sčítání je nejen mapování lokalit, kde se šelmy vyskytují, ale také jejich ochrana.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info