Skoro polovině zemědělců stále chybí doklad o půdě

Ještě necelá polovina zemědělců v okrese, kteří podali žádosti o "české" dotace, nemá doklady o takzvaných půdních blocích. Přitom je to součást žádosti, bez které nemůže být zemědělci vyplacena podpora na ornou půdu.

Konečný termín podávání žádostí byl již minulý pátek, ale kvůli opoždění státní instituce zemědělské agentury přijímaly i žádosti bez potřebných dokumentů. O dotace v okrese usiluje jako každý jiný rok přes 300 zemědělských subjektů.

"Nyní máme třicet dnů na zkontrolování a pak zemědělce vyzveme, aby doklady přiložili. I když více než polovina žadatelů již má půdní bloky vyřízené, z celkové výměry v okrese to představuje zhruba jen asi jednu čtvrtinu ploch. Větší podniky ještě čekají," sdělil nám ředitel jindřichohradecké Zemědělské agentury Ministerstva zemědělství ČR Petr Vobr.

Každý uživatel půdy se musel přihlásit do registrace. Do konce listopadu mělo být vše hotové včetně oprav, ale ještě dnes je to v chodu. Stát to prostě nestihl. Na půdní bloky zatím čeká také například předseda Zemědělského družstva Pluhův Žďár Karel Bednář. "Začalo se u jednodušších subjektů, kde je méně výměr. Velké firmy většinou ještě nejsou hotové. Hlavně nevíme, jak budou dotace vypadat," uvedl.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info