Lesáci opět výrazně podpořili ekology

Další krok k tomu, aby se lidé nechovali v lese jako škodná a naopak zastávali role vítaných návštěvníků, učinili ve středu v Jihlavě zástupci státního podniku Lesy ČR. V rámci již šestého ročníku spolupráce se středisky ekologické výchovy podepsali smlouvy na sedm úspěšných projektů nejrůznějších výchovně vzdělávacích aktivit za více než dva milióny korun. Osvěta se díky této součinnosti dostane k dětem i dospělým z celé ČR.

Školní projekty

Podnik Lesy ČR zaměřil pozornost na lesnickou osvětu dětí v roce 1998. O rok později začal se systematickou podporou projektů středisek ekologické výchovy, a to jak odborně, tak finančně. Ke spolupráci se Sdružením pro ekologickou výchovu Tereza, které se specializuje na školní projekty, tj. materiály pro práci učitelů s dětmi na školách, se v roce 1999 přidala i spolupráce se Sdružením středisek ekologické výchovy Pavučina, která se více zaměřují na výukové programy ve vlastních prostorách. V roce 1999 vydal podnik na podporu projektů, které uspěly ve výběrovém řízení, necelých 700 tisíc korun. Letos to budou již více než dva milióny korun.

"Zpočátku nebyla k této aktivitě Lesů příliš velká důvěra. O to víc jsem rád, že jsme dnes na této úrovni. Navázala se dobrá spolupráce a já doufám, že bude mít stejně dobré pokračování," řekl správní ředitel státního podniku Břetislav Jakubec a připomněl, že peníze vložené do vzdělávacích a výukových programů vlastně zainvestovávají budoucnost. "Dokud do toho budu moci mluvit, budu to podporovat," slíbil.

Vzdělávací a vyúkové programy

Ředitel Sdružení Tereza Petr Babouček se zastavil u programu Les ve škole - škola v lese, který začal 26 pracovními listy pro děti s metodikou pro učitele v roce 1999 a s postupným rozšiřováním pokračuje dodnes. Zapojily se do něj stovky škol v celé ČR. "Podařilo se vytvořit velmi kvalitní a užitečnou věc, která pomáhá pedagogům a přivádí děti do lesa. Ceníme si spolupráce s Lesy nejen pro finanční podporu, ale i pro ochotu ke spolupráci v rámci jednotlivých lesních závodů, které nám vycházejí vstříc," shrnul Petr Babouček. Podle ředitele Sdružení Pavučina Jozefa Zeťka byly zatím nejpozoruhodnějšími podpořenými projekty Krabice jehličí a Dřevěný orchestr. Autorem prvního jmenovaného souboru pomůcek pro výukové programy o lese, který ukazuje, jak je život zdánlivě nehybného místa bohatý, byl brněnský Rezekvítek. V současné době jsou Krabicí jehličí vybavena všechna střediska v rámci Pavučiny. "Dřevěný orchestr mě zaujal hlavně pocitově: je to sada zavěšených dřev různých druhů, která vydávají zvuky - a každý zvuk je jiný. Takovou věc nenechá nikdo bez povšimnutí," popsal Jozef Zetěk.

Kvalita bude rozhodovat

Podle mluvčího podniku Lesy ČR Jana Řezáče se do výběrového řízení na podporu projektů hlásí rok od roku více středisek - v letošním ročníku Lesy podpořily sedm z 22 přihlášených. "Zvyšuje se tlak na kvalitu projektů a na vysoké úrovni podaných projektů je vidět, že si to střediska plně uvědomují," pochvaloval si. V letošním roce se za peníze od Lesů vydá několik dalších zajímavých publikací, v řadě seminářů se budou vzdělávat učitelé, vzniknou nové výukové prvky i drobné dřevěné stavby. Uzávěrka dalšího kola podávání projektů bude letos v září.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info