Úvěry pro LFA s překážkou

Příjmy zemědělců hospodařících v méně příznivých oblastech tvoří někdy až z 80 procent dotace. Tito žadatelé ale pak nevyhoví podmínkám nového programu Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu na překlenovací úvěry pro subjekty v LFA. Nesplní totiž požadavek, aby nejméně 50 procent příjmů měli ze zemědělské činnosti. „Všichni klienti žádající o podporu musí fondu prokázat celkové příjmy a příjmy ze zemědělské činnosti. Přitom dotace se u všech podpůrných programů započítávají do celkových příjmů, nikoli do příjmů ze zemědělské činnosti. Tím u nového dotačního titulu pro LFA vzniká problém,“ uznává mluvčí PGRLF Tomáš Vyšohlíd.

Představenstvo fondu se bude touto připomínkou, která některým zájemcům brání žádat o podporu, zabývat na nejbližším zasedání 9. března. „Jeho členové zváží, zda tuto podmínku, která je v kompetenci představenstva změkčí,“ dodal mluvčí.

O podporu z PGRLF k bankou poskytovanému překlenovacímu úvěru na jeden rok mohou od 20. února do 20. dubna žádat zemědělci hospodařící na půdě, která alespoň z 50 procent leží v LFA. Fond poskytne velmi zajímavou garanci ve výši 90 procent a 4,5 procenty bude dotovat úroky. Půjčené peníze lze využít na neinvestiční výdaje k zajištění provozu, včetně mezd, leasingových splátek a úhrady nájemného, které vyplývá z nájemních smluv. Pokud z úvěru bude někdo chtít hradit splátku při nákupu státní půdy, nesmí ji zaúčtovat jako pořízení investice, ale zahrnout do nákladů. „V každém případě je však potřeba tuto věc projednat přímo s fondem,“ upozorňuje Vyšohlíd.

„Pro mnohé podniky jsou překlenovací úvěry doslova spásou, protože doplňkové přímé platby vyplácené před vstupem do Evropské unie jdou zejména do nížin a peníze z Horizontálního plánu rozvoje venkova jsou velmi vzdálené,“ říká předseda Svazu marginálních oblastí Milan Boleslav. Také na něho se obracejí někteří členové s obavou, že kvůli podmínce nejméně 50 procent příjmů ze zemědělské činnosti na podporu PGRLF nedosáhnou. „Musí jít o nedorozumění, protože jinak by celý program ztrácel smysl,“ dodává.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info